Един изключително интересен епизод от новата история на българския футбол бе разискан в подкаст, в който се разискват основно теми около германския Вердер (Бремен).

Илия Груев, който е в щаба на клуба, разкри подробности около уличаването му с допинг от началото на 1998 г., което го извади от Мондиала същата година с националния тим на България.

Това е първият скандал със забранени стимуланти в нашия футбол, а и до днес остава най-големият.

Преди 22 години, след един контролен мач срещу Мароко, няколко от българските играчи дават допинг проби. В тази на Груев, който бе в разцвета на силите си и водещ футболист в родното първенство с Нефтохимик, бе открито веществото нандролон.

Тогава то е в списъка със забранени стимуланти.

Подробностите бяха оскъдни, но санкцията от 6 месеца извън игра бе достатъчно голяма, за да пропусне футболистът единствения си шанс за участие на световно първенство.

Груев казва в аудио интервюто, че е станал "жертва на подмяна на проби" и "битка между президенти на няколко големи клуба".

"Да, това е тема, която е много интересна - говори Илия в подкаста. - Казвам го и сега. Този случай тогава ме направи много по-силен. Бях убеден, че не съм направил нищо нередно. Беше планирано преди световното първенство, а след това стана ясно, че не съм виновен. Беше друг футболист, но това е дълга история. Става въпрос за битки за надмощие между президентите на два отбора в България. Всеки искаше неговият футболист да отиде на Мондиала. За съжаление така пропуснах една мечта да бъда част от отбора на Световното първенство.

След втората или третата проба на неутрална лаборатория в Кьолн се потвърди и се вижда, че не бях наказан. Но за съжаление пропуснах турнира.

Това е или смяна на пробата или манипулация. За мен важното бе, че доказах, че не съм виновен. И днес мога да живея спокойно с това. Не бях направил нищо нередно и започнах отново веднага да играя. Нямах наказание от УЕФА. Два месеца след световното играхме срещу Полша и на допингконтрола аз бях един от двамата тествани. Пробата беше отрицателна."

Груев говори и по други интересни теми, като една от тях е защо България днес няма успехите, които постигна поколението, което той пряко наследи във втората половина на 90-те.

"Ние сме малка държава със седем милиона жители - казва треньорът. - Да, има държави като Белгия с по-малко, които вършат чудесна работа. При нас това не е възможно. Федерациите в България нямат възможности. По социалистическо време спортното и културното министерство се грижеха за развитието на спорта. Подготвяха те за професионален играч. След САЩ 94 имаше още едно добра генерация с Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилиян Петров. И това беше. От тогава класиране за голямо първенство не е имало, надявам се това да се промени в следващите години."