Ливърпул се оказа първият клуб от 12-те, които обявиха отцепването на новата Суперлига, който имаше мач след новината, разтърсила световния футбол.

Гостуването на Лийдс бе изпитание не само на терена за Юрген Клоп и играчите му, които - както каза самият германски треньор - изобщо не са участвали и дори не са били известени за решението на клуба.

Фенове на двата отбора се бяха събрали пред стадион "Елънд Роуд", въпреки че на трибуните не се допускаха зрители.

Имаше плакати, включително с категоричното "Почивай в мир, футбол", както и изгорена фланелка на Ливърпул от фенове на Ливърпул. Масово привържениците са против влизането на клуба им в Суперлигата.

Embed from Getty Images

На терена мачът завърши 1:1, а домакините излязоха да загряват със специални тениски против решението.

А Клоп и капитанът в този двубой - Джеймс Милнър, имаха много отговори да дават след него пред репортерите.

"Искам ясно да се разбере, че отборът и ние от треньорския щаб не бяхме информирани - каза Клоп. - Шефовете на клуба и други собственици от световния футбол са взели решението, без да имам обяснение защо. Бях питан за такова развитие преди време и мнението ми не се е променило (преди година той се изказа много остро срещу такава идея - б.р.).

Никой не ме е питал обаче, когато са решили. Но не искам играчите да бъдат обиждани. Днес се разходихме из града тук преди мача, чувахме обиди към нас от хора по улиците... Защо? Ние сме лицето на клуба на терена, но не ние взехме решението. С феновете сме заедно в добри и лоши моменти, призовавам ги да не спират да подкрепят отбора. Знам, че на никого не е лесно с това решение..."

Капитанът Милнър бе още по-директен.

"Не ми харесва това. Разбира се, изобщо не ми харесва. Имаме нещо, което работи от десетилетия, и то добре. Да се пребориш за титлата, да влезеш да играеш в Шампионската лига - това е смисълът. Ние го направихме няколко пъти, аз съм го изпитвал и с други клубове.

Идвайки към стадиона, феновете ни обиждаха и показаха ясно какво мислят. Не мога да ги съдя, защото и на мен не ми харесва. Но моята работа е да играя на терена и това опитваме да правим всички като отбор."

Embed from Getty Images

По същото време на стадионите на Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Арсенал също имаше плакати и протести.

Очевидно феновете в цяла Англия не искат Суперлигата да се случи.

Проблемът е, че дори по някакъв начин коалицията на 12-те да не успее с новия проект, участвалите в нея клубове трудно ще върнат доверието на собствените си привърженици след готовността, заявена да участват в него.

Снимка: Getty Images