Йоахим Льов ще напусне националния отбор на Германия след Европейското първенство това лято. 61-годишният селекционер сам е поискал да прекрати договора си по-рано, а от германския футболен съюз са се съгласили да сторят това предварително, макар сделката му да трябваше да бъде в сила до Мондиал 2022 в Катар. 

Самият треньор описа това решение като “изключително обмислен ход” и добави, че е горд, защото за него е било истинска чест да работи за страната си.

“В същото време продължавам да съм мотивиран за предстоящото Европейско първенство. Да водя Германия е нещо наистина специално. В последните 17 години имах възможността да работя с най-добрите футболисти на страната и да им помагам да се развиват. Имам както велики триумфи, така и болезнени загуби”, коментира Льов, отчитайки, че спечелването на Мондиал 2014 в Бразилия далеч не е единственият магически момент за него като селекционер.

 “Благодарен съм и винаги ще бъда благодарен на германския футболен съюз, които винаги са осигурявали идеални условия за всички нас”, добави той.

Льов стана селекционер на Бундестима през 2006 година, като на Световното през 2010 изведе страната до бронз, а две години преди това игра финал на Евро 2008. Най-големият триумф безспорно е световната титла от 2014 година, но напоследък нещата за германците не изглеждаха особено цветущи. Тимът завърши последен в групата си в дебютното участие в Лигата на нациите, а при последното издание на турнира финишира на второ място в група с Испания, като загуби от иберийците с 0:6 за най-тежката загуба на отбора от 1931 година насам.