Доскорошният вицепрезидент на Българския футболен съюз Йордан Лечков заяви, че няма апетити да се кандидатира за президентския пост на централата.

Легендарният плеймейкър също така призна пред "7/8 TV", че вече започва да съжалява за успеха на Мондиала в САЩ през 1994-а, заради цялата критика, която получават той и бившите му съотборници в последните години.

"Нямам никакви апетити да се кандидатирам за президент на следващия конгрес, без значение кога ще се проведе той. Резултатите според вас са едни, според нас са други. Трябва да се погледнат нещата - откъде е тръгнало всичко.

През цялото време казвате, че четвъртите в света са слаби ръководители. Концентрираме се само върху едни хора. Вече започвам да съжалявам, че съм присъствал на това американско лято, защото само негативи получавам от 20 години, откакто съм се върнал в България.

Къде беше според вас българският футбол през 2005-а, когато ние дойдохме като ръководство. Говоря като администрация. За футболните резултати има съответните треньори и поколения футболисти. Ние отдавна не сме футболисти. Не се срамувам от моите дела като кмет и вицепрезидент. Определено съм минал през деветта кръга на Ада.

Създали сме условия за националите, имаме чисто нова футболна база. Посочете ми каква вина аз трябва да понеса. Футболните клубове си имат собственици, те си определят политиката. Не казвам, че сме идеални, но нека видим кое от кой зависи. Не съм казал, че не сме виновни. Успехът има много бащи.

Нека ви попитам преди пет години кой предложи да се играе задължително с трима млади футболисти - аз и Венци Стефанов. Предложихме го, прие се за един играч. От нас каквото зависеше, направихме го. Продължавам да смятам, че трябва задължително да се играе с трима млади играчи. Първият, който го наруши, беше Петър Хубчев в Берое. Ние сме държавата на компромисите.

Според мен създадоха умишлено скандала на мача с Англия, за да свалят Боби Михайлов. Един месец по-рано в София се е знаело това нещо. Какво обаче последва от това нещо - платихме 85 000 евро глоба, получихме яко порицание, празни трибуни.

Тото не играя. Ако някой някъде е чул, че аз манипулирам мач, да заповадя да го каже. Аз съм чувал много неща за манипулиране, но това няма как да го хвърлите като вина върху нас като ръководство. Защо когато е било това нещо не е сигнализирано на мига? Когато ме питате, казвам си моето мнение. Забележиш ли нещо нередно, трябва да го кажеш на мига. Не става да го кажеш след 10 години. Чувал съм и аз, че на юноши се плащат по две-три хиляди лева, за да участват в уредени мачове.

Хотелът в Сливен не е мой, а на жена ми. Тя ме предупреди, че ако продължаваме да го коментираме, ще се разведем, за да може да върви бизнесът. Или трябва да напусна държавата. Друго решение няма. Като семейство сме си заложили първия хотел, за да построим на концесия тази база, за да предоставяме условия на тенисисти, джудисти. Загубихме първия хотел, защото не успяхме да обслужваме кредита. В другите спортове няма ли конфликт на интереси?

Дали заради мен са се отказали някои национали? Казал на баба Злата шурея... Всичко е през човек. На кой треньор сме се намесили кого да вика и кого да пуска? Аз съм удобният виновник, аз съм от дълбоката провинция. Аз ли играя на терена? Когато бях футболист, да сте ме чули да плюя по треньор или ръкводство. В крайна сметка аз отговарям за националния отбор. След мача с Швеция и Норвегия, когато бихме, аз бях ли виновен на тези момчета? Когато бием, Лечков не е виновен. Когато паднем, аз говоря това, което виждам. Никога не съм казвал нещо за конкретен футболист. Ако водещите играчи в един отбор не дават всичко от себе си, няма как да искаме другите да се изявят. Говоря го и от опит. Никога не съм нападал някого лично.

Чувствам вина, че изхарчихме толкова много треньори - имаме читави треньори. Осигуряваме на отбора отлични условия за подготовка, това ни е задължение. По наше време го нямаше това нещо, нямаше го. След мача с Швеция излязох ли да говоря негативно? Не си спомням по мое време някой да е излязъл да ни защитава след слаб мач. Кажете ми за кой мач ни се разминават оценките.

Не съм съгласен, че Бербатов си е тръгнал заради мен. Откъде си е тръгнал бе, хора? Аз не съм женен за националния отбор, нито той е женен за него. Светът нямаше да знае за моето поколение, ако не беше националният отбор. Трябва да даваш, не може само да взимаш. Вече десет години мълча за това нещо, не споменавам имена, защото много се сърдят. Най-добрият отговор на критиката е добрата игра. Играеш силно и затваряш устата на критика Йордан Лечков. Това ни е класата.

Кой друг в България направи стадион със собствени средства - само глупавият Йордан Лечков. Говорим за хотела, а не говорим за стадиона. Нямам възможности сега и отборът на Сливен е в "А" окръжна. Питайте Тодор Батков как не му се признават разходите в Левски. В Сливен беше същото. Говоря за спорта като цяло, не само за футбола".