Повече от 24-часови сблъсъци парализираха Марсилия около мача на местния тим Олимпик с гръцкия ПАОК в Лигата на конференциите.

Срещата завърши 2:1 за домакините и остана голяма интрига за реванша от четвъртфиналите, но такава има и около това какво ще се случи в Солун другата седмица, когато е ред на френските ултраси да гостуват.

Над 4000 фенове на ПАОК са пристигнали в Марсилия в сряда и четвъртък, съобщи местната полиция. Сред групите обаче е имало хулигани на поне още един отбор - Партизан, който има старо приятелство с ПАОК.

На трибуните на "Велодром", по време на сблъсъците и войната с факли и бомбички между двата сектора, се видя и българско знаме (на видеото долу е ясно разпознаваемо).

Не е ясно дали е от наши ултраси, подкрепили гърците, или те веят флага в името на старата асоциация на клуба им със страната ни.

В Гърция ги наричат "бугари".

 

В нощта преди мача се стигна до жестоки сблъсъци по улиците, като ранените са трима, а един от тях е в болница.

Марсилските ултраси нападнаха няколко пъти тези на гостите, имаше ударени с метални пръти и колани, както и мъж с разбита глава от камък. На пристанището на града над 400 гръцки фенове бяха блокирани от полицията, за да не тръгнат из улиците.

В хотел, в който са се намирали няколко десетки фенове на ПАОК, влязоха маскирани местни и хвърлиха запалени факли в лоби бара, след което се залостиха в близък супермаркет, за да не бъдат арестувани. 

Снимка: AP/БТА

Сред хулиганите на Марсилия е имало фенове на АЕК - друг гръцки отбор, който има голяма вражда с ПАОК, а се говори и за още други фракции на клубове от региона, участвали в уличните битки из южния френски град.

По време на двубоя на няколко пъти полиция заставаше до тъчлиниите, за да предотврати евентуално влизане на игрището на ултраси, а играчите на домакините опитваха да усмирят публиката.

УЕФА вече разследва инцидентите, продължили и в нощта след мача, когато бус с фенове на ПАОК е обърнат, но за щастие няма тежко пострадали. 

 

 

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА