Нидерландия обмисля да прекрати първенството в Еридивизи, след като УЕФА е дала съгласие това да се случи при "специални случаи" в отделни страни.

Правителството обяви, че едва ли ще може да разреши публични събития преди септември, а клубовете предпочитат да не играят мачовете, ако те са без зрители. Това няма да помогне по никакъв начин икономически на отборите.

Проблемът е как да стане спирането на сезона. На върха в класирането са Аякс и АЗ Алкмаар, които имат равен актив от точки - по 56. Третият Фейенорд също е с шансове за титлата - има 50 т., а остават цели 9 кръга.

Формално води Аякс, който има с 8 гола по-добра голова разлика, но пък звучи абсурдно това да е предимство, след като и двата преки двубоя бяха спечелени от АЗ. Със сигурност ще настъпи сериозен хаос, ако грандът от Амстердам бъде обявен за шампион при такава ситуация.

От друга страна УЕФА силно препоръча сезоните да не се анулират, за да може да бъде определяна квотата за участие в евротурнирите според спортно-технически фактори (макар и непълен брой изиграни мачове).

В петък ще се вземе решение как точно да процедира Нидерландия, като медиите в страната днес намекват, че е възможен уникален плейофен мач за титлата, който да се изиграе пред празни трибуни. Ще се наложи такъв и за последния изпадащ, като Цволе и Фортуна Ситард също са с равни точки на 15-о и 16-о място. Всички останали казуси биха били разрешени според сегашното класиране, като други отбори с равен актив в пряка битка за оцеляване или място в Европа няма.

В същото време първенствата на Швеция и Полша са поредните, за които бе обявено, че се подновяват.

В Стокхолм бе взето решение, че на 14 юни мачовете стартират отново, и то с публика. Страната продължава да е една от малкото с коренно различен подход към пандемията, като не наложи строги рестриктивни мерки и карантина.

Полша прие също рестарт на сезона в средата на юни, но пред празни трибуни.