Отиде си Вим Янсен, един от великия отбор на Нидерландия от 70-те години, дългогодишен треньор и проповедник на нападателния футбол. На 75 години той издъхна в дома си в градчето Хендрик-идо-Амбахт, недалеч от Ротердам.

Там изкара последните години от живота си, заобиколен от най-близките хора, след като бе диагностициран с деменция.

Ротердам бе неговият град - изигра над 500 мача за Фейенорд, превръщайки се във велика фигура на един от двата клуба, градили имиджа на футбола в страната през 70-те.

Титуляр в тима, спечелил Купата на шампионите през 1970-а, основен играч в националния, редом до Кройф и останалите, като започва в състава и седемте мача на Мондиал 1974.

Като треньор донесе две купи на страната на Фейенорд през 90-те, както и титлата на Селтик в Шотландия (вляво на основната снимка с трофея) в края на същото десетилетие.

Отношенията му с Йохан са особено близки, въпреки че играят за съперниковите тимове в Нидерландия.

Остават такива и след годините на терена, а тази сутрин синът на великия №14 - Жорди Кройф, написа в социалните мрежи: "Скоро пак ще се видите, Вим", придружено със снимка на Янсен и татко му на игрището, в екипите на Аякс и Фейенорд.

Той е поредното "лале" от онзи фамозен отбор, който придружава Кройф на небето - Пийт Кайзер си отиде по-малко от година след смъртта на Йохан (2017-а), а Роби Рензенбринк и Вим Сурбиер - в последните 24 месеца.