Една новина в неделя изплува на преден план в пространството - ще разследват за уговорка мача Витоша - Царско село (0:1). Победата на гостите е изненадваща колкото януарски сняг, след като домакините загубиха 24 от 28 изиграни мача дотук в първенството - кажи-речи, всеки.

Но думите на треньора Асен Букарев след края, който опита да подчертае, че неговият отбор играе срещу всеки с еднакво желание дори при приятелски подмятания, че не бива да се напъва и не играе за нищо, се оказаха истинско богатство за "разследване".

Интересно, нали? Направо - сензация. Същите органи, които се грижат за чистотата на футбола ни, в последните 24 месеца не бяха особено активни при директни обвинения от футболни шефове за нагласени наряди на съдии, за хванати играчи, че и за пращането на такива на полиграф от клубовете им. При това около двубои, които бяха от далеч по-сериозна значимост за места в Европа и дори - за титлата. Разследванията около тях не чухме как са завършили. Да не говорим, че не знаем и дали изобщо започнаха.

А какъв всъщност е поводът за целия този "екшън" от днешния ден?

"Ще играем с Етър, както и днес - феърплей. От много места ни търсиха по съседски да помогнем, но това няма как да стане", каза Букарев след мача.

Очевидно е за какво говори - тоя звъннал да пита "няма ли да дадете едно рамо, като не играете за нищо", оня и той подхвърлил нещо. Не е нормално, разбира се, но не и уреждане на мач. Царско село и Етър са конкуренти, Витоша играе и срещу двата тима, а треньорът подчерта, че не прави разлика от съперника. Това се видя и на терена.

Който познава Букарев много добре е наясно, че точно този човек мач няма как да "даде", а и за какво изобщо да го правят той и Витоша? Те играха с всичко налично като ресурс и желание и срещу ЦСКА, и срещу всеки друг съперник след рестарта на първенството. Просто всичко налично при тях не е много като класа.

Куриозно и за какво точно Царско село ще тръгне да урежда именно този двубой? Като гледаме програмата, той определено изглежда най-лесният за тима до края на сезона. Леко смехотворно става дори - Букарев дали ще каже тия неща в интервю, ако наистина някой сериозно му е предлагал да се наглася мач? Абсурдно! В добавка - треньор на гостите е Любо Пенев. Как си го представяте да звъни или да кара друг да го прави, та да "нагласят" нещо. Нелепо.

Работата намирисва на много дим, ама без огън. Направо си прилича на димка. Да се демонстрира дейност, да се покаже безкомпромисност в битката с "недъзите". И е идеално жертвите да са отбори от този калибър, а не някой от грандовете, например. Защото Витоша и Царско село нямат ни медийно, ни друго лоби или механизми на защита.

Като цяло - буря в чаша вода, каквото несъмнено ще е и заключението на съответните разследващи органи и специалисти. Тогава обаче в едри заглавия няма да го видите, отдавна ще е забравена тема. Просто отчитаме работа и трупаме точки - за съжаление това е нещо, превърнало се в патент на немалко хора в БФС в последните години.

Във футбола ни текат доста по-сериозни процеси, включително и от последните дни и седмици, за да бъде отвличано вниманието на аудиторията с разследването на сблъсъка Витоша - Царско село.