Дейвид Хендерсън пледира невинен по две обвинения, свързани със самолетната катастрофата, която отне живота на футболиста Емилиано Сала през януари 2019 година, съобщава британският вестник "Телеград".

Футболистът загина на 28-годишна възраст заедно с пилота Дейвид Ибътсън. Хендерсън е трябвало да пилотира самолета със Сала, но е бил сменен в деня на полета от Дейвид Ибътсън.

66-годишният Хендерсън е обвинен в небрежност и търговска експлоатация на самолета без съответното разрешение, което е в нарушение на правилата за аеронавигация. Според доклад на клона за разследване на въздушни произшествия полетът е извършен с множество нарушения на безопасността. Пилотът Ибътсън не е имал необходимия лиценз, не е преминал курсове по пилотиране на тъмно и не е бил обучен да лети при лошо време.

Защитата на Хендерсън заяви, че ще повдигне въпроса за преместването на процеса от Кралския съд в Кардиф, предвид връзките на Сала с местния футболен клуб.

Аржентинецът игра за френския Нант, преди да премине в Кардиф. Той се присъедини към уелския клуб на 19 януари с договор за три години и половина.

Според експерти самолетът, превозващ Сала, е започнал да се разпада във въздуха, след като пилотът е загубил контрол над него. "Малибу" е излетял на 21 януари 2019 година от летището на Нант, но след това изчезва от радарите за контрол на въздушното движение в района на Гърнси.

Останките от самолета бяха открити на морското дъно на 3 февруари след операция по издирване. Тялото на Сала беше извадено от дъното на Ламанша, но спасителите не намериха останките на пилота.