Някои ключови промени ще има при използването на системата ВАР през новия сезон във Висшата лига на Англия, след като скандалите около решения през миналия бяха твърде много.

Най-големите проблеми идваха от засади, които бяха отсъждани при много спорни обстоятелства, след многократно увеличаване на картината и поставяне на линии, които разграничават позициите на играчите.

Някои от тях си останаха мистериозни и недоказуеми - парчета от ръкави, пръсти, върхове на обувки и пети, според системата, са правели ситуациите нередовни.

Поне 20 гола в сезона са отменени така, обобщи шефът на съдиите в Англия - небезизвестният у нас Майк Райли.

От новия сезон ще се дава предимство на нападателите, което означава, че няма да се стига до такива драстични намеси, които изнервиха всички.

Когато двама души са на една линия, няма да има увеличаване на картината до "търсене" на някакъв детайл или част от тялото, която е в засада.

Друго важно решение е да започне да се гледа по нов начин на отсъждането на дузпи, а не да се позволява всеки контакт в наказателното поле да е такава. Рекордните 125 дузпи в 380 мача са направо смущаваща статистика от миналия сезон.

"Съдиите и ВАР ще гледат не просто дали някой пада след контакт, а дали сам не го търси и колко сериозен е той", обясни Райли.

Звучи оптимистично, след като Висшата лига се превърна в обект на присмех от феновете по света за някои решения миналия сезон - най-вече на споменатите "невидими" засади и изключително леки дузпи.