Драмата с пловдивския стадион "Христо Ботев" продължава с пълна сила, като изглежда строителните дейности отново ще бъдат преустановени.

Неприятната новина съобщи Илиян Филипов, който е собственик на фирма "ПИМК", която е основен изпълнител на проекта.

Причината за спирането на строежа на Колежа е проблемната документация и препроектирането заради искането на феновете да има четвърта трибуна, което не фигурираше в първоначалния план.

Именно феновете на Ботев (Пловдив) са най-потърпевши от всичките драми около стадиона, защото знаем, че Колежа е тяхната най-голяма болак.

Старият стадион "Христов Ботев" бе разрушен през 2014-а и тогавашния собственик Цветан Василев започна стрежа на нов и модерен стадион, но случилото се с банка КТБ означаваше край на първоначалния план.

Дълги години по Колежа не бе извършвана никаква дейност, докато последното правителство с премиер Бойко Борисов не отпусна сериозна сума за изграждането на стадионите на двата основни пловдивски клуба.

Около новите перипети с Колежа, изпълнителят Илиян Филипов сподели:

"Искам феновете да знаят как стоят нещата, за да не се вадят неща отново извън контекста. Аз до този момент нямам нито една скица или проект, по който да работя. Без тях съм уязвим от закона, а той важи и трябва да важи за всички. Причината строителството на Колежа да се забави е поради препроектирането и искането на фенската маса да има четири трибуни при Етап 1.

Аз подписах договор при други условия с половината пари, като трябваше да издам две трибуни. Тогава част от феновете поискаха категорично изграждането на четири трибуни. Винаги съм се съобразявал с тяхното мнение, като това направи и възложителят в лицето на Община Пловдив. Тогава ги бях предупредил, че поради това ще се иска препроектиране. Нито Общината, нито архитектът, нито аз съм виновен за това нещо.

Надявах се феновете да проявят търпение, още повече, че желанието за новия проект бе по тяхна инициатива. Не мисля, че коректно са ме цитирали, че съм обещал да построя стадиона за 1 година. Това беше ангажимент при параметрите на първия проект на поръчката. Да, мога да го направя, но дайте ми строителните книжа! Нямам нищо в момента, за да мога да разгърна строителството.

В момента довършваме стоманобетонната конструкция, която не търпи промени и издаваме Акт 10. Виновни няма за цялата ситуация. Съобразихме се с искането за четири трибуни. Кога обаче ще е готов проектът - не мога нито да кажа, нито да влияя. Това минава през административни процедури, които са свързани със законите на държавата. Нито аз, нито Общината, можем да накара проектантът да направи проект за 1-2 или 3 месеца, нито след това да се прилага натиск институциите да одобрят проекта и документацията за 1 ден, 1 седмица или 1 месец", каза той.