Барселона работи при оборотни загуби от около 553 милиона евро в момента, съобщи президентът на клуба Жоан Лапорта на извънредна пресконференция.

Той също така алармира, че банковите задължения плюс плащанията, които са неизбежни, са достигнали 1.35 милиарда евро. До голяма степен те са обезпечени, но особено в последната година ситуацията излиза от контрол и става все по-тежка.

Само от началото на пандемията преките загуби са за над 91 милиона евро. Бюджетът за заплати в клуба представлява 103 процента от това, което той успява да изкара. Немислимо, при условие, че в повечето футболни клубове по света максимумът на това съотношение е около 65-70 процента.

Лапорта разкри, че при предишното ръководство са платени над 40 милиона евро за комисионни при трансфери, както и 8 милиона евро на една личност, която е търсила играчи в Южна Америка (името не се споменава).

Друга заложена от предишната управа мина е, че над 50 процента от плащанията по телевизионните договори е взета авансово, а сега, когато тези пари са жизнено необходими, те вече са усвоени и изхарчени.

Настоящият президент обвини предишния - Хосеп Бартомеу, че системно е подавал грешна информация към акционерите, а Барса има над 100 000 такива.

Всеки фен, притежател на членска карта, е участник в управлението на клуба.

Лапорта посочи за пример думите на Бартомеу, че загубите от ковид пандемията са 327 милиона евро, когато те далеч не са толкова големи.

"Това е бил начин, да се прикрият други липсващи средства", твърди шефът на клуба.