Българският футболен съюз ще поиска да бъдат разрешени тренировките на клубовете още преди края на извънредното положение в страната.

Това разкри д-р Михаил Илиев след днешната среща на членовете на Медицинската комисия към БФС.

Официалното становище на футболната ни централа ще бъде изпратено до министрите и съответните институции, които въпросното подновяване касае.

"Днес се събра работещата част от нашата комисия, с изключение на нашия председател, който прави операция. Но и с него сме коментирали преди това по телефона въпросите, които обсъдихме тук. Българското първенство, както и всички спортове в света, са спрели заради върлуващия вирус COVID-19. Становището ни ще бъде качено на сайта на БФС.

Целта ни е да подготвим клубовете практически как да се провежда тренировъчния процес, а след това какви са изискванията за мачовете, като се касае и за работата на журналистите. Направихме го разумно, подробно. При д-р Бочев, лекарят на националния отбор, е получена и една примерна инструкция от г-жа Ереро, която е председател на медицинската комисия на УЕФА в размер на 26 страници. Малко са се престарали, да го кажем така. Върху нея работихме и ние. Съобразили сме се , включена е и помощта на БФС за изследванията. За нашите възможности сме адаптирали въпросния документ.

Няма как да адаптираме едно към едно и да се сравняваме с Германия. Та там има отбори с по 10-12 терена, а при нас има отбори, които където тренират, там и играят. Дали сме разумни и приложими мерки. Мисля, че сега е времето кондиционните и медицински щабове да покажат квалификацията си. Помислено е и за треньорите, които са над 65 години. Те не трябва да стоят на терена, а горе на трибуните и оттам да гледат, както го правеше сър Алекс Фъргюсън. Помислено е и за съдиите, и за децата, които гонят топките.

Футболът, когато се завърне по терените, ще бъде доста стимулиращ за намиращия се в трудно положение българин", каза той.