Руските спортисти, които говорят срещу Владимир Путин и случващото се в Украйна, определено не са много. Едно от изключеният обаче е Надежда Карпова. 27-годишната нападателка има 24 мача и 6 гола за националния отбор на родината си, но не играе в местното първенство вече пет години - през 2017 преминава във Валенсия, след това изкарва един сезон в Севиля, а от 2020 година е в Еспаньол.

Тя е единствената футболистка на “Сборная”, която която си позволява да коментира войната и на практика да бъде опозиция на родната си страна. От 24 февруари насам, когато Русия нападна Украйна, единствено Фьодро Смолов от Динамо (Москва) качи послание “Не на войната” в профила си в instagram, докато Александър Соболев от столичния Спартак също качи подобно послание, но бързо го изтри.

Всички останали национали - и мъже, и жени, продължавт да мълчат. С изключиение на Карпова.

“Няма как да приема всичко нехуманно, което се случва. И просто да си мълча. Не знам какво щеше да се случи с мен ако бях в Русия, а не в Испания, но усещам специална отговорност, че трябва да говоря, щом мога да го правя”, казва рускинята.

Макар очевидно да е критик на случващото се, Надя все пак подбира думите си внимателно, защото според законите на нейната родна Русия, може да влезе в затвора за период до 15 години, стига да бъде преценено, че разпространява “фалшиви новини” за войната.

“Руската пропаганда се опитва да наложи на руснаците, че сме много специална нация и че всички от останалия свят са срещу нас и “уникалната ни мисия”. За каква мисия говорим? Не мисля, че руснаците са специални. В същото време не ме е срам да се наричам рускиня, защото Русия не е правителството и Владимир Путин”, продължава тя. 

“Путин ни отне всичко, отне нашето бъдеще. И го направи с нашето мълчаливо съгласие. Властта не понесе силна съпротива, повечето хора просто си затваряха очите за несправедливостта, мислейки си, че не е тяхна работа”, смята футболната националка на Русия.

В родната си страна Карпова е участвала в няколко протеста на опозиционери, като за последно бе част от такъв в подкрепа на Алексей Навални, когато бе отровен и пратен в затвора.

Но смята, че може да прави още повече.