Събитията при новака в професионалния футбол ФК Крумовград са динамични - преди дни бе публикавана декларация-открито писмо до кметицата на града Себихан Мехмед, а днес и президентът на клуба Басри Саров говори по проблемите около тима.

Ето избрано от казаното от него.

Какво е наложило писмото?

На първо място - това е пълното, абсолютно незачитане от страна на г-жа Себихан Мехмед и обкръжението ?, на отбора. Нито тя, нито някой от ръководството на общината е поздравил футболистите, треньорите, клуба за този огромен успех за Крумовград - класирането във Втора лига. Никой от тях не се е срещал с отбора и не е бил на нито един мач дори в Крумовград. На второ място разговорите с г-жа Себихан Мехмед и останалите от ръководството не са довели до нищо положително.

Фактите:

- На среща с г-жа Себихан Мехмед, на която присъствахме заедно с шефовете на компанията-спонсор, договорихме размера за финансирането на клуба. Надявахме се, че всичко е уточнено.

За наша огромна изненада ни бе казано, че госпожа Мехмед е съкратила до една четвърт договореното на срещата в нейния кабинет. А там бяха хората от компанията-дарител, които заявиха пред всички нас, че биха одобрили договорения размер финансиране за клуба. В крайна сметка не получихме и тези 25 процента, а само половината от тях.

Защо кметицата се противопоставя на случващото се в клуба и не оказва подкрепа на футбола в града?

Това за нас също е абсолютно непонятно. При положение, че с футболния отбор се вля нова енергия в града, откриха се нови възможности за развитие - спортно училище, футболна академия, за които щяха да ни помогнат Ботев (Пловдив) и Лудогорец, с които имаме прекрасни отношения. Над сто деца се записаха да играят футбол и ние не им събираме такси или пари за екипировка. Нищо от това не се цени от Мехмед и нейните приближени.

Вероятно се дразнят, че нямат контрол върху клуба въпреки, че ние избрахме в ръководството лица, лично посочени от тях. По нейно изрично настояване избрахме трима членове на Управителния съвет, а след точно три месеца и тримата вкупом напуснаха, и то, точно след най-големия успех за футбола в Крумовград - влизането във Втора лига.

Сещам се и за нещо странно. През цялата минала година, срещахме големи трудности за осигуряването на лекар за футболните мачове. Непрекъснато ни отказваха по една или друга причина. Под сурдинка ни казваха, че не искат да дразнят общината. Дори и днес. В петък имаме мач с Лудогорец в Крумовград. Лекарят, когото потърсихме за него, първоначално се съгласи, а после ни отказа - поради същата причина - да не ядоса кметицата. Това ако не е открито противопоставяне, какво е?

За 50 милионния бюджет на общината.

Ето това е въпросът на въпросите. Днес Крумовград има огромен 50-милионен бюджет. За сравнение Момчилград, малко по-голям от Крумовград, има бюджет от 21 милиона лева. Но разликата между двата града е огромна. Момчилград има и стадион, басейни, хотели, ресторанти, кафета и т.н.

Емблематичната сграда на читалището, построена благодарение на Цар Борис III през 1934 г., посрещнала великия Назъм Хикмет през 1959 г., вече е развалина, въпреки че от много години сериозна компания е отделила огромна сума за възстановяването ?. В същото състояние, почти напълно унищожен е първият плувен комплекс от 1958 г. в Кърджалийска област, вероятно да не бъдат притеснявани от шума важни хора, живеещи наблизо.

Тези 50 милиона се формират основно и главно от данъците и концесионните такси, най-вече на компанията, която е дарител на клуба. Това е огромна възможност за града, но тя се пропилява. В Крумовград няма нищо, което би спомогнало за повишаване на положителните нагласи - нито кино, нито театър, нито спортна зала. А сега виждаме противопоставяне с единственото нещо, което обединява и радва хората - футбола.

Многократно сме показвали на г-жа Себихан Мехмед и нейните  подчинени, че искаме да работим спокойно и в разбирателство. Поставяли сме нашите аргументи на масата, но уви ... глас в пустиня.

Ние вярваме, че в Крумовград живеят свободни и креативни хора, които ни подкрепят.