В обширно интервю за испанската агенция EFE президентът на ФИФА Джани Инфантино говори по няколко интересни и нашумели теми.

Някои от тях се родиха след разследването, което бе проведено от списание "Spiegel" за разговори между няколко клуба с идея за създаването на затворена Суперлига.

Инфантино се казани, че играчите, които се включат в нея, ще бъдат наказвани сурово и дори могат да бъдат лишени от участие на Световно първенство.

"Този въпрос за Суперлига се обсъжда вече 20 години - коментира шефът на световния футбол. - Рискът съществува. Има документи за това, но е наша отговорност да намерим начини да обединим футбола. Затова предложихме да има ново Световно клубно първенство. Важно е да отбележим, че с тези документи ФИФА апелира за солидарност. Това ще бъде решено през март, но аз не знам дали ще бъде прието. Футболът не е атомна война."

Особено интересна е темата с това дали УЕФА, с генерален секретар Инфантино тогава, си е затворила очите за нарушения на ПСЖ и Манчестър Сити на Финансовия феърплей през 2014 г.

"Не е вярно, че сме помагали на тези клубове - казва босът на ФИФА. - 98 процента от европейските клубове, които са нарушили правилата за финансов феърплей, са подписали споразумения с УЕФА. С всички отбори е било процедирано еднакво. Всички клубове в Европа се облагодетелстват от Правилото за Финансов Феърплей. Нашата цел не е да ги "убием", а по-скоро да ги направим по-устойчиви."

Джани Инфантино не изключи възможността на Мондиала в Катар да участват 48 отбора.