Славия ще се изправи срещу албанския Кукеси в първия кръг на квалификациите от Лига Европа, а мачът е като гост на 27 август.

От възможните три съперника, това бе най-добрият вариант, като жребият избра Кукеси пред шведските Малмьо и Хамарби - определено тимове от по-голяма класа.

Но и тук няма да е лесно. Славия е категорично по-добрият отбор, но гостуването в 15-хилядното градче ще е предизвикателство по няколко причини.

Първо - домакините са здрав и корав тим, особено у дома. Те дебютираха в Европа преди 7 години, като са се изправили срещу 16 съперника досега.

На свой терен са загубили три пъти - от Трабзонспор в плейоф на прага на групите в Лига Европа, от Аустрия Виена и Младост (Подгорица), който после елиминираха с победа навън.

Сериозни отбори от ранга на Кайрат, Дебрецен, Металург (Донецк) и Шериф (Молдова) не успяха да спечелят в Кукеси.

През завършилия наскоро сезон тимът стана втори след ФК Тирана с 66 т., само на 4 зад шампиона.

Водещ реализатор е Васил Шкуртай - деветката с 22 гола за миналото първенство. Той ще е основната заплаха за Славия.

Край него - екзотика. Нападението е пълно с интересни персонажи.

Патрик Фрайдей Езе (на основната снимка) бе привлечен вчера - нигериец, минал и през елитната дивизия на Полша, с доста сериозен опит.

А резерва вероятно ще бъде лицето Марко ван Бастен Чема, или както го изписват в Албания - Маркованбастен Чема. Очевидно на кого е кръстен 22-годишният футболист, нали?

Отборът е и с нов треньор. Преди 10 дни Оргеш Шеши бе сменен с далеч по-опитния Шкендер Гега, който преди 2 години направи Партизани (Тирана) шампион именно за сметка на Кукеси.

Всъщност, това е отбор, който 6 пъти в последните 8 сезона е втори.

"Вечно вторите" станаха шампиони веднъж и останаха трети един път за този период. Те очевидно са водещ отбор в страната си и няма да са лесен противник за "белите", които взеха медали от първенството този сезон за първи път от над две десетилетия.

Преди година Кукеси отпадна още на старта - 1:1 и 0:3 срещу Дебрецен. Два пъти стига до трети кръг за седемте си евроучастия, а веднъж - до плейофите в Лига Европа.

Никога не са се срещали с български тим. Както и Славия никога не е мерил сили с албанци при евроучастията си.