Спринтовите квалификационни състезания във Формула 1 жънат все по-голям успех, а ФИА вече започна работа по тяхното увеличаване от новия сезон.

За втора поредна година три състезания от сезона преминават в този формат, където обичайната квалификация се провежда в петък, а в събота има спринтово състезание с дължина 100 километра.

С него се разпределят стартовите позиции за неделното състезание, а освен това се раздава и малък комплект точки. През този сезон те са 8 за победителя, 7 за втория, 6 за третия и така до 1 точка за осмия.

ФИА искаше да увеличава бройката на тези спринтове още този сезон, но срещна сериозната съпротива на отборите, които искат огромна финансова компенсация, за да вдигнат тези състезания на шест, осем или десет през сезона.

Отборите са против, защото този формат оскъпява сезона им, натоварва още повече и без това претоварения им календар, а и създава допълнителен риск от сблъсъци по пистата, които струват стотици хиляди долари.

Единственото, което може да реши този спор за парите. Предстоят месеци на тежки преговори, но няма да е изненада "Liberty Media" да предложи на отборите това, което искат.

Причината е, че спринтовите формати постигат търсения ефект сред феновете от гледна точка на интерес, а с постоянното разширяване на Формула 1 в посока САЩ и Източна Азия, собствениците на продукта ще търсят всевъзможни начини на генерират по-сериозни приходи.