Христо Стоичков говори пред медиите в Кърджали, където днес е шоумачът между отбори с легенди на България и Турция. Идеята на срещата бе в нея да влязат отборите на нашите от 1994-а и на съседите от 2002-ра, спечелили бронзови медали от Мондиалите в същите години.

Стоичков се върна назад във времето, но и направи прогноза, която изглежда напълно сигурно точна.

"25 години са много и малко, но спомените остават - каза единственият българин със "Златна топка". - Нашите приятели от Турция тръгнаха по нашия път, за да стигнат до третото място в света през 2002 година. Трябва да си концентриран непрекъснато, за да успееш във футбола.

Когато дойдох в ЦСКА попаднах на Георги Димитров, Стойчо Младенов, Ради Здравков, Георги Славков, Лъчо Танев, Пламен Гетов, който също дойде в ЦСКА в един период. Учихме се от тях. После се развихме, но трябваше да си готов. Всеки тръгна по своя път - аз, Емо, Любо, Трифон, лека му пръст, Михтарски, Лечков, да не изреждам всички.

Имахме хъс за победа, младото поколение това го няма. Трябва да си максимално отдаден на колектива. Като дете имах мечта да стигна да играя в "А" група. Георги Славков ми беше идол, ние сме пловдивчани, там съм израснал.

Не знам как да използвам думата "аз". На първо място е колективът.

Не обичам да гледам стари мачове и да гледам какво е било, носталгия няма. Спомените от САЩ са, че една такава държава като нашата има голмайстор на Световно първенство. Но това не са мои голове. Трифон направи първата дузпа с Гърция, Наско направи втората, Емил ми подаде за гола с Аржентина...

Предполагам, че никога няма да се повтори в една година България да има футболист - голмайстор на Световно и със "Златната топка". Само четирима са в цялата световна история - Герд Мюлер, Паоло Роси, Христо Стоичков и Роналдо. Говоря за Феномена, не за сегашния".