Българският футболен съюз не е обновил член от своята наредба, което прави почти всички мачове от изиграните до момента два кръга в Първа лига нередовни, пише "24часа".

Според публикуваните на сайта на БФС наредби за провеждане на първенствата, все още в сила важи правилото за три смени, което по традиция важеше за всички професионални първенства в света преди пандемията.

С настъпването на пандемията всички лиги, включително и българската, прибегнаха до вариант с пет смени на отбор, който си остана като окончателен вариант, защото очевидно работеше по-добре.

В наредбата за новия сезон у нас обаче не са нанесени поправки за оставането на правилото за пет смени като окончателно, а в почти всеки от изиграните 16 мача до момента, отборите заменяха повече от три свои играчи.

Справката показва, че само четири мача могат да се считат за редовни. Това са Ботев (Пловдив) - Хебър, Локомотив (София) - Черно море, Берое - Ботев (Враца) и Ботев (Враца) - Ботев (Пловдив).

Единствено в тях и двата отбора са правили до максимум три смени. Със сигурност обаче това е било продиктувано от спортно-технически причини, а едва ли някой е подозирал, че наредбата не е актуализирана.

Странен е фактът, че на фона на действащата стара наредба, съдиите и делегатите са позволявали извършвената на четвърта и пета смяна от отборите в останалите мачове.