Политици във Великобритания зоват футболните шефове на Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Ейре да се откажат от идеята за обща кандидатура за домакинство на Мондиал 2030.

Причината - "политически игри" и корупция във ФИФА, при които такава номинация не би имала шанс.

Преговори между държавници и футболни босове имаше в Глазгоу в сряда и четвъртък, като председателят на Комисията за спорт, култура и медии в парламента Джулиан Найт говори пред "Таймс" за срещата.

"Всеки знае, че Световното първенство по футбол е най-голямото спортно събитие изобщо - казва Найт. - Също така обаче и най-скъпото, а в случая - излишно скъпо и с напразни разходи. Ние не можем да спечелим това домакинство при затъналата в политически игри и корупция ФИФА.

Освен това - нека си го кажем, нашата репутация по никакъв начин не бе подобрена през лятото, особено с втрещяващите сцени около финала на "Уембли", нахлуванията, сбиванията и целия този хаос.

Ние продължаваме да сме родина на футбола, но е необходимо да реформираме доста нашата игра първо вътрешно, за да искаме такова домакинство.

Далеч по-реалистично е да поискаме Евро 2028, като мачовете са и в Англия, и в Шотландия, Уелс, Севарна Ирландия и Републиката. Можем да го постигнем, инфраструктурата е налице."