Загубите на Висшата лига може да минат 1 милиард лири, ако сезонът не завърши. За това предупреди Ричард Мастърс, изпълнителният директор на компанията, която администрира най-скъпото футболно първенство в света. Най-големите удари ще дойдат от загубата на парите от телевизионните сделки и спонсорските договори.

Според изследване на лондонска компания, поръчано от сайта The Athlеtic, поне 6 клуба от Висшата лига са заплашени да са на ръба или дори под него, ако кризата и липсата на мачове продължи до края на лятото.

Трите новака - Астън Вила, Шефийлд Юнайтед и Норич, както и още три неназовани отбора, поддържат процент на заплатите спрямо оборота над 80. Това означава, че при липса на приходи, изплащането на възнагражденията на играчите може да ги доведе до банкрут.

Клубовете извън Висшата лига, в останалите три нива на футбола в Англия, са в много по-тежка ситуация и поне 75-80 процента от тях са в сериозна опасност.

Но пораженията могат да са доста по-мащабни, а не само финансови. Имиджът на футбола в страната и някои от клубовете е наранен и вероятно ще трябват години, за да бъде изгладен.

Нюкасъл, Тотнъм, Норич и още няколко отбора извън Висшата лига вече се включиха в схемата с държавните икономически помощи, за да могат да плащат на нефутболните си служители.

Това предизвика огромен гняв в обществото - говорим за клубове с колосален оборот, като дори удържане на по 10% от заплатите на футболистите би било достатъчно, за да се запази регулярното възнаграждение на останалите. Но такава мярка не се прилага.

Ливърпул също бе заявил намерения да влезе в схемата на правителствена помощ, но отмени това като вариант след огромни критики от собствените си фенове и легенди.

В четвъртък Висшата лига чака отговор от профсъюза на играчите дали са съгласни с намаляване на 30 процента за всички. Вероятно той ще е "не" и клубовете тепърва ще започнат индивидуални преговори със звездите си.