Висшата лига разработва план, който да доведе до край сезона в най-популярното първенство по футбол, въпреки пандемията с вируса Covid-19.

В четвъртък клубовете и ръководителите на организацията ще гласуват предложенията, но засега структурата на плана изглежда така:

- Остават 92 мача до завършване на сезона, като те трябва да бъдат наместени в периода след 3 април. Вероятно, заради по-дългото време, което изисква като подготовка планът, Висшата лига ще се поднови на 10 април, петък.

Това ще означава, че има 81 дни, в които да бъде завършен сезонът - крайният срок от УЕФА е 30 юни. Предполага се, че европейската централа би допуснала изключение и в Англия може да има мачове дори през юли, особено ако отбори от това първенство стигнат финалите Лига Европа и Шампионската лига.

Но ще са нужни 80-90 дни за изиграването на 92 мача. Всички те ще са БЕЗ ПУБЛИКА.

- Програмата ще се прави с наместване на мачове в почти всеки ден и различни часове, за да бъде всеки мач стриймван за телевизионно излъчване. При това - по неплатени канали на Sky Sports и BTsports, като двете медии няма да изискват допълнителен абонамент за периода. Така феновете могат да гледат свободно всеки оставащ мач, което е нечувано за ерата на Висшата лига.

- Логистично, разпръскването на мачовете в повече дни ще позволи тв екипите и мерките за сигурност да са добре подготвени на всеки стадион. Няма да има никакви други хора на мачовете, освен официалните лица от двата клуба, съдийският тим, телевизионен и медицински щаб. Няма да има интервюта след мачовете с играчи и треньори - те ще се дават във видеовръзка със студиата от специални стаи на стадионите.

- Според в. "Сън", който е доказал, че не е от най-рентабилните източници, възможно е дори някои стадиони да не се използват - в областите от Англия, най-засегнати от заразата. Ще бъдат обособени три стадиона в Мидландс, които да приемат и мачове на неутрален терен, на отбори, които не могат да ползват своите арени. При празни трибуни, така или иначе факторът домакинство не е решаващ.

- Всичко това може да се случи само, ако до 10 април ситуацията в Англия го позволява. Според властите, това ще е възможно, но мерките за сигурността на играчите и треньорите ще са драстични. И все пак - говорим за контактен спорт...

В четвъртък ще разберем дали планът ще бъда активиран и в кои конкретно параметри.