Манията животни да предричат изхода на мачове от големи първенства, която стартира с октопода Паул преди 14 години, не подмина и Евро 2024.

Само че сега в ролята на оракул влизат цели 3 животни - маймуна, слон и тюлен.

Орангутанът Валтер от зоологическата градина в Дортмунд пръв се нагърби да прогнозира изхода на първия двубой от шампионата - Германия срещу Шотландия.

Пред маймуната бяха поставени две кофи, увити с шалове на отборите. Валтер помисли внимателно, след което се насочи с увереност към Бундестима.

След като приключи обаче с немската кофа, той се почерпи и от шотландската, което обърка любителите на прогнози. А служителите на зоопарка заявиха, че подобно държание на Валтер означава "трудна победа за Германия".

Малко след това същата прогноза даде и слонът Буби от зоопарка в Старкенберг. Африканското животно трябваше да избира от два купа с храна, като избра този с немското знаме.

Не така обаче смята още едно животно, което има претенции да е оракул - тюленчето Оле. То живее в аквариума във Вилхелмсхавен и получи две топки, от които трябваше да си избира.

Оле предпочете да си играе и с двете, което бе разтълкувано като прогноза за равенство в мача на откриването довечера от 22 часа.

БТА