Докато цяла Европа се възхищаваше на Кристиан Ериксен, вкарал гол на Европейското 1100 дни след срещата си със смъртта, или коментира безличното представяне на Англия, то един от героите на вчерашния ден сякаш остана на заден план.

Става въпрос за нидерландският жокер Ваут Вегхорст, който се превърна в "златната резерва" на своята страна.

Вегхорст се появи на терена в 81-ата минута при резултат 1:1 срещу Полша и още с първото си докосване вкара победния гол за Нидерландия.

Точно 138 секунди на игрището бяха нужни за Вегхорст да вкара победния гол и отново да се превърне в герой, макар в последните години таранът да е обект да подигравки заради не толкова техничния си и изтънчен стил на игра.

Ваут Вегхорст е в тотален контраст с останалите си колеги от атакта на Нидерландия. Нито има техният талант, нито техниката и скоростта, но пък в тежките моменти е на точното място, за да свърши своята задача.

Още по-култовото е, че това изобщо не е първият случай, в който Вегхорст прави това с екипа на родината си.

Снимка: Getty images

Той бе близо до това да се превърне в истински супергерой за родината си на Мондиал 2022, когато се появи в 78-ата минута на четвъртфинала срещу Аржентина.

Резултаът бе 2:0 в полз на бъдещите световни шампиони, докато с голове в 93-ата и 101-ата минута, Вегхорст не прати мача в продължения.

С първия си удар в онзи двубой Вегхорст намали след удар с глава, а в 11-ата минута на добавеното време, таранът завърши едно брилянтно заучено положения за крайното 2:2.

Впоследствие Нидерландия загуби на дузпи, но ако към това число сложим точното изпълнение на Вегхорст от бялата точка, то той е вкарал гол с последните си четири удара на голям форум - 3 на Световното и един вчера.

Убийствена ефективност от "златната резерва" на Нидерландия.

Самият той не бе особено изненада и след мача заяви:

"Вярвата или не, по-рано днес казах на приятелката си, че ще се появя в игра при резултат 0:0 или 1:1 и ще вкарам. Мога да ви покажа дори съобщение, предвидих гол 15 минути преди края, но вкара в 83-ата. Все пак и така става".

Снимка: Getty images