Юсейн Болт опита шампанско при нулева гравитация в самолет, правещ резки спускания, от които на човек може да му се догади, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Самолетът "Еърбъс Zero-G" излетя от Реймс. Осемкратният олимпийски шампион по лека атлетика се усмихваше широко, докато беше в безтегловност и отпиваше шампанско. След това той много се смя и видимо се забавляваше заедно с други участници в спринта, който опитаха в безтегловност.

Модифицираният самолет обикновено се използва за научни изследвания, но този път послужи за представянето на бутилка, която ще даде възможност на космическите туристи да вдигат тостове.

Бутилката е създадена от производителя на шампанско Mumm. В условия на безтегловност шампанското не се излива от нея, дори ако тя е обърната надолу. Тя е под налягане с две отделения - горното е пълно с шампанско, а долното е с механизъм с регулатор, който позволява от нея да бъде "изхвърлено" малко количество от напитката, което се улавя в специални чаши.

Болт е най-успешният спринтьор в историята и митична фигура в атлетиката с 8 титли от Олимпиада и 11 от Световни първенства. Доминацията на Светкавицата от Ямайка на 100 и 200 м в продължение на десетилетие едва ли някога ще бъде повторена.

Негов е и изглеждащият недостижим рекорд на 100-те метра от 9.58 секунди.