Едно от големите противоречия преди Мондиала в Катар бе свързано с провеждането му в края на календарната годината. А това, освен необичайни обстоятелства за футболните фенове, създаде и доста въпросителни и неудобства за клубове, първенства и играчи.

Мнозина се чудеха в какво състояние ще са футболистите в Катар, какъв футбол ще видим, ще има ли свежи тимове и изобщо каква ще бъде спортно-техническата продукция. Все пак повечето отбори нямаха време да прекарат обичайните лагери заедно, а събраха играчите си направо от клубовете.

Разбира се, качеството на футбола не е нещо, което може да премерим на кантара или изчислим с прост алгоритъм, защото все пак е относителна величина. Но от зародиша на най-популярния спорт в света, най-простото мерило за зрелището на зеления терен са головете.

В Катар вече изминаха първите 16 срещи, видяхме всеки един от отборите в действие. И както вълнуващи мачове, страхотни изпълнения и шоу, част от всяко първенство са малко тягостните двубои, в които общо взето нищо интересно не се случва.

Не може да виним отборите, които не предприемат рискове и си правят сметките за всяка точка и всеки гол по пътя към елиминациите, но всеки неутрален фен очаква от тях далеч по-разкрепостен футбол. На практика гледаме тези мачове, само защото са белязани от печата на Мондиала, а при други обстоятелтва те едва ли биха предизвикали интерес за фен извън замесените страни.

Дали заради видимото развитие на тимовете от останалите континенти в тактически план, дали заради преумората на европейските състави, Мондиалът в Катар не впечатлява с кой знае каква резултатност. На очи се набиха четирите нулеви ремита за този първи кръг.

Дания - Тунис, Полша - Мексико, Хърватия - Мароко и Уругвай - Южна Корея бяха срещи, в които головете липсваха. Честно да си признаем, в тези мачове не бяха особено много и шансовете за попадения.

Снимка: Getty Images

По този показател Мондиал 2022 записа тотален антирекорд, особено с първите си три нулеви ремита, които бяха факт след 9 мача, или след края на първия двубой от четвъртия ден.

Казано по-просто, точно 68 часа след първия сигнал на Мондиала, зрителите по света вече се "насладиха" на три нулеви ремита. Ето и малко сравнения, за да си дадете сметка какво означава това.

Да вземем за пример Мондиала преди четири години в Русия, определен от мнозина като шампионатът с най-силен футбол в новата история на играта.

Тогава първото нулево реми дойде в мач №35, когато Дания и Франция си стиснаха ръцете на едно скучно 0:0 и излязоха като първи и втори тим от групата. И забележете - това бе единственото нулево реми за целия турнир. Включително и в елиминациите нямаше мач без гол в редовното време.

Снимка: Getty Images

Но да приемем, че Русия 2018 е било едно страхотно за феновете изключение и да погледнем към останалите първенства през този век.

В Бразилия 2014 груповата фаза приключи с пет нулеви ремита за 48 мача, като третото от тях бе достигнато в 22-рия двубой. Подобна е и статистиката и в ЮАР 2010, където имаше шест равенства без гол в груповата фаза (рекорд до момента), а третото от тях видяхме отново в 22-рата среща. Сега сме 4 от 16.

В Германия през 2006-а трето нулеви реми имаше след 23 мача, а общо в груповата фаза те бяха пет, докато през 2002-а и 1998-а имаше точно по три нулеви ремита в групите - бройка, която вече задминахме в Катар.

Снимка: Getty Images

И преди 20 години в предишния азиатски Мондиал, третото нулево реми дойде в мач №44 между Нигерия и Англия, а четири години по-рано то бе в мач №24. И бе дело на Испания и Парагвай (в групата на България).

Връщаме лентата още назад с уточнението, че през любимата ни 1994-а на Мондиала участват 24 тима. Това прави 12 мача по-малко в групите, но нулевите ремита тогава са две. Сега имаме два пъти повече за 16 срещи.

Такава е бройката отбори и на трите първенства от 1982-ра до 1990-а, като до момента най-лошият рекорд в това отношение бе поставен именно по терените на Испания преди точно 40 години. Тогава феновете виждат третото нулево реми в 12-ия мач, а четвъртото идва в 17-ия двубой. Отново по-добра статистика от случващото се в Катар.

Getty Images

Дори да прегледаме всички Мондиали с групова фаза - първи е този през 1950-а, отново ще намерим третото нулево реми доста по-късно.

През 1950-а такова няма, както и през 1954-а. Четири години по-късно то идва в 22-рия мач, през 1962-ра е в 23-ия мач, а на Мондиала в Англия през 1966-а идва в мач №17 с 0:0 между Мексико и Уругвай.

Разбира се, няма никаква гаранция, че двубоят между Уругвай и Южна Корея, който гледахме вчера, и в който нямаше дори точен удар, няма да е последното нулево реми.

Getty Images

Може просто тимовете да са имали тежка седмица. Но сметката показва, че само 10 от 16-те мача в първия кръг са минали котата над 2,5 гола, с която сме свикнали да мерим този показател.

Но понеже казахме, че няма точна формула, по която да измерим колко са атрактивни мачове от едно първенство, ще ви представим и друга статистика, която гласи, че за първия кръг в Катар видяхме 41 гола.

Да, критиците ще кажат, че почти половината - 20 от тях, паднаха само в три мача, при това тотално лишени от интрига мачове. В тях фаворитите Англия, Франция и Испания разгромиха далеч по-слабите състави на Иран, Австралия и Коста Рика. Но с тези 41 попадения дотук Мондиалът в Катар се нарежда на трето място по голове след първия кръг на групите, от първенствата с 32 отбора - общо 7 на брой.

Дори този в Русия, за който казахме, че има само едно нулево реми, е имал 38 гола след първия си кръг (16 мача). Рекордьор е шампионатът в Бразилия през 2014-а със своите 48 гола за първите 16 мача, а най-зле е било положението в ЮАР, където паднаха само 25 в пърите 16 двубоя.

Факт е, че прекомерната предпазливост на много от отборите понякога не се харесва на феновете, но с наближаването на развръзката в групите всички се надяваме, че съмненията около това атрактивен ли е Мондиалът ще изчезнат. При това - в положителна посока.

Getty Images