Осем убити в едно от помещенията край стадиона. Наредени на земята и застреляни отблизо - екзекуция. Няма следи от никаква съпротива, няма бой. Осем от най-популярните ултраси на бразилския Коринтианс бяха ликвидирани като във филм за гангстери в нощта на 20 срещу 21 април 2015-а.

Точно преди осем години смъртта на онези осем футболни фенове, които се бяха събрали преди мача на отбора им на другия ден, за да подготвят знамената и хореографиите за редене на следващата сутрин, разпали една от най-кървавите войни около любимата игра не само на Бразилия.

Или по-скоро - наля гориво в нея.

Тази война не е точно футболна. В нея има много повече от това. Но омразата на хулиганските организирани групировки на отборите Коринтианс, Палмейрас, Сао Пауло и Сантос (който реално е от отделен град, но се води част от това футболно съперничество) - четирите най-популярни в щата Сао Пауло, е в основата.

Онова убийство преди 8 години не е футболно. Така не се приключват споровете между ултраси. Няма бой, няма сражение между стотици здравеняци от двете страни. Тарторите на агитката на Коринтианс са обсадени от гангстери, които влизат и ги убиват най-брутално. И по някаква ирония на съдбата, отново криминални типове, които нямат нищо общо с футбола, са на път поне временно да спрат "военните действия" на агитките.

Когато няма гостуващи фенове, битките са с полицията - в този случай на феновете на Коринтианс

Снимка: Getty Images

Още тогава властите в щата предупредиха - става дума за неща, различни от футбола. И отхвърлиха версията за насилие между ултраси. Арестуваните в хода на разследването бяха 12, осъдени - двама. Единият е преподавател в школа по самба, а другият - популярен местен съдържател на бар. Общото между тях - свързвани са с една от кварталните банди с особено смразяваща кръвта репутация.

А когато говорим за Сао Пауло, трябва да знаем - това е един от градовете с особено високи нива на престъпност и смърт, причинена от насилие. Тук човешкият живот на места губи смисъл и стойност, а новините почти всяка сутрин започват като криминална хроника.

Бразилия обожава футбола. В това съмнения няма. А Сао Пауло, който е дом на четири от най-известните и успешни клуба в страната, е направо горяща пещ от емоции и фанатизъм. Това е град с между 12 и 14 милиона жители, а щатът сигурно вече е надхвърлил 50 милиона. Едва ли по-малко от 30 милиона са тези, които са луди по футбола.

Големите дербита са Палмейрас - Коринтианс, Сао Пауло - Коринтианс, Палмейрас - Сао Пауло. Но Сантос, клубът на покойния Пеле, също е в списъка с отбори, който смята сблъсъците с всеки от споменатите три отбора за дербита. Изобщо - бойно поле на ултраси, а организираните сред тях са поне няколко десетки хиляди. Омразата не е от осем години, а поне от 80, като сбиванията са практически неизменна част от всяко дерби, напрежението е огромно в дните на такива мачове, не липсваха и инциденти със смъртни случаи през годините.

Но след случилото се през април 2015-а нещата се промениха. Очевидно бе, че това вече не е футболно хулиганство.

Следващите няколко дербита бяха охранявани от рекорден брой полицаи, а и армейски части. Но пак имаше отделни сблъсъци, а двама фенове загинаха в един от тях, като полицейска кола причини смъртта на единия. На 3 април 2016-а Палмейрас и Коринтианс се срещнаха на "Пакаембу", стадионът-арена на дербитата в града. Мачът практически не се игра, постоянно прекъсван заради сбивания по трибуните, запален пожар от една от агитките, влизане на полиция в секторите и линейки, които прибираха ранени. Вечерта бе много тежка из кварталите на града, а двама фенове загинаха - на две места, отдалечени на по 15-20 км от стадиона, в нощта след срещата. Толкова много и на различни локации бяха сблъсъците на хулиганите. И това сякаш преля чашата.

Властите в щата Сао Пауло набързо създадоха закон "Торсида Уника" - само една торсида, грубо преведено. Просто е - когато има дерби между два от тези четири тима, няма гостуваща публика. Подобни правила дълго властват и в Аржентина, естествено, по същите причини.

Президентът на страната тогава - Пауло Нобре, приветства действията, но предупреди, че не вярва законът да спре насилието изцяло. И се оказа болезнено прав.

Седем години минаха от тогава. Жертвите, с онези осем ултраси на Коринтианс, са вече около 50. Според едни източници - 48, според други - 56. Зависи дали ги броите като част от тази "околофутболна война". Спорно е, защото, както вече споменахме, насилието и убийствата в щата са в списъци с огромен обем.

През юли 2017-а един от популярните фенове на Палмейрас - Леандро Заньо, бе наръган няколко пъти с нож и почина от раните си. Направиха го двама фенове на Коринтианс, като се случи посред бял ден в мол в самия център на града. Пред свидетели. Те са в затвора.

Ултрасите на Палмейрас няма как да останат по-назад - почти всеки мач минава в напрежение между тях и полицията

Снимка: Getty Images

Торсида Уника спря насилието между агитките на трибуните и около самите стадиони. Но и в момента дербитата, а и не само те, минават под знака не непрестанно напрежение между ултрасите и полицията. През миналата година на мач на Сао Пауло в Копа Судамерикана срещу чилийския Универсидад Католика, запалянко загина след тежки удари в главата при падане, опитвайки да избяга от полицейските палки. Те са по-скоро бухалки за бейзбол, ако видите снимките. Униформените влизат в секторите на ултрасите в Бразилия само тежко въоръжени, няма друг начин.

А извън стадионите нещата станаха още по-страшни след въвеждането на новия закон.

И това отчасти се дължи на факта, че не всичко е футбол между футболните агитки в Сао Пауло. Онова убийство през 2015-а е "уреждане на сметки" от местна банда, която си връща за това, че при бой на хулиганите на Коринтианс и Палмейрас, едно "тяхно момче" е с тежки телесни повреди и реално е оставено инвалид. Никой не е знаел, че е близък на гангстер с огромно влияние в града. И осем живота са цената за това.

От тогава нещата не стават по-добри, като напрежението ескалира обикновено в седмиците около дербитата. Но понякога и без мачове. При това на места, далечни от стадионите.

От февруари тази година обаче, изглежда временно имаме примирие. Поне - футболно.

На връщане от мач в Сао Бернардо на 10 февруари, два автобуса с фенове на Коринтианс бяха нападнати в засада на магистралата, преди да влязат в града Сао Пауло. Посрещнаха ги стотици ултраси на Палмейрас - с бати, железа, бомби, ножове. Битката е била кървава - имаше 22-ма души в болница, някои с опасност за живота, но поне за жертви нямаше информация.

В дните след нея обаче се оказа, че в автобусите са били двама особено важни хора в местния ъндърграунд живот. Единият е истинска легенда - важен член на бандата Примейро Командо, която всява ужас в града от поне 30 години. Основана от бивши затворници в началото на 90-те години, групата днес е една от най-свирепите в Бразилия и цяла Южна Америка. Говори се, че има мрежа от 20 000 верни членове и сътрудници в страната, но и в Парагвай, Еквадор и Венецуела.

Това са хората, които контролират целия "бизнес" в затворите на щата Сао Пауло, но не само това. Те извършиха "обира на века" - през 2017-а атакуваха офиса на застрахователна компания в Парагвай, охраняван от полиция и армия, като използваха автоматично оръжие, бронежилетки и гранати. Задигнаха някъде около 40 милиона долара в брой (по информация на медиите), въпреки че компанията твърди, че са по-скоро 10 милиона.

Пореден сблъсък на трибуните през 2014-а, преди забраната за гостуващи фенове в Сао Пауло

Снимка: Getty Images

Та тези хора, наричащи себе си "господари на фавелите и затворите", научиха в онзи 10 февруари тази година, че техен важен член е пребит почти до смърт в някаква футболна битка.

Първите страхове бяха за отмъщение, подобно на онова от 2015-а. Тарторите на фракциите в агитката на Палмейрас се покриха, а полицията дори ги потърси, за да им предложи охрана. Но след няколко дни се появиха новини из онлайн издания и форуми, че се е състояла среща, на която гангстерите - при това не само Примейро Командо (PCC), а и още 2-3 големи банди от града, са заплашили футболните фенове - спрете с тези глупости или ще се намесим решително в тях. А вече е ясно как завършва това - пример, случилото се точно преди осем години.

След това предупреждение, ултрасите са се разбрали помежду си за временно примирие, защото "жертвите и смъртта са твърде много в града".

Официалното съобщение за това дойде от Mancha Verde - организираните най-радикални елементи, подкрепящи Палмейрас. Потвърдиха го Torcida Jovem (Сантос) и Independente (Сао Пауло), като все още нищо не са казали от The Gaviões (Коринтианс), които са жертвите на февруарското нападение. Но се предполага, че са дали съгласието си.

В изявлението на ултрасите се казва, че подобни актове на "дивашка разправа и нападения без повод и предупреждение" няма да се толерират вече.

Този сигнал идва, след като четирите групировки на футболните фенове са се срещнали с представителите на Примейро Командо и останалите банди, които дирижират нещата в Сао Пауло. Разбирайте, не като власти или управници, а... по другия начин.

Какво ще стане оттук нататък не е съвсем ясно, защото мнозина в Бразилия се съмняват примирието да продължи дълго. Не е в характера и темперамента на хулиганите от Сао Пауло. Но под заплахата да си навлечеш гнева на гангстерите от PCC, което обикновено води до летален изход, футболните ултраси може и да притихнат за известно време.

Войната взе твърде много жертви за тези 8 години.

Време е за мир, макар и наложен от... хората, които най-малко биха били асоциирани с такъв в района.

Дори когато нямаше мачове по време на пандемията, ултрасите в Сао Пауло намериха начин да са на сцената - в протести срещу тогавашния президент Болсонаро. Той е отявлен фен на Палмейрас, което не спря хулиганите и на този тим да се включат в уличната война срещу него

Снимка: Getty Images