Алекс Занарди бе опериран за втори път в болницата в Сиена, където е в състояние на изкуствена кома.

Спортният герой на Италия е с тежки травми по главата и тялото след удар в миниван, когато излетя на пътя при тренировка със своето триколело, управлявано само с ръце. Занарди е с ампутирани два крака от 19 години, спечели 4 параолимпийски златни медала и е легенда, а и пример за борбеност на човешкия дух.

53-годишният Занарди е претърпял втората интервенция тази нощ, а директорът на болницата Роберто Гусино говори пред медиите след това.

"Операцията бе наложителна, след като състоянието на пациента претърпя определена еволюция", каза той.

Вероятно това означава, че е имало рязко влошаване в положението - поне така го тълкуват италианските медии.

Хирургът, който оперира Алекс преди десетина дни потвърди, че травмите му са подобни на тези, които вече шеста година държат в състояние между живота и смъртта Михаел Шумахер.

"Ще следим и изучаваме ситуацията ден по ден, час по час - обясни Гусино. - Решихме да подаваме бюлетин заради огромния интерес от медиите и обществеността към този пациент. Ще го правим на всеки 24 часа."

Занарди остава в медицинска кома, като бе уточнено, че сърдечният му ритъм е стабилен, а органите функционират нормално за ситуацията.

Семейството му е край него в болницата, като помоли медиите да не спекулират с нищо около състоянието му, а просто да изчакват бюлетина на клиниката.