Тази сутрин на турнира по тенис в Ротердам на масата имаше 15510 евро, които чакаха някой тенисист да ги сграбчи. Никой не пожела.

Възможността дойде, след като Раду Албот в последния момент се отказа от мача си с Яник Синер от първия кръг и реално даде възможност на "щастлив губещ" да се включи в надпреварата.

Молдовецът имаше травма в рамото, но се оказа, че нямаше кой да получи втори шанс в турнира. Това по принцип не се случва в тениса, защото когато някой загуби в квалификациите, обикновено остава още няколко дни, за да изчака първия кръг.

Това е така заради възможността да се включиш като "щастлив губещ" при евентуална контузия на някой от участниците. Оказа се, че всички, които загубиха квалификациите в Ротердам, вече са напуснали града, въпреки че мястото е приятно за престой. Който е ходил, знае.

Любопитно е, че никой от тенисистите не е забелязал, че Албот отказа три поредни турнира преди Ротердам и вероятността да го направи отново не бе малка. Молдовецът игра на ATP Cup, където загуби от Григор Димитров, а след това не участва в Оуклънд, Australian Open и Монпелие.

Никой не си бе написал домашното да провери това и не се записа в списъка за "щастливи губещи". Дори и холандските играчи на турнира не са били в Ротердам сутринта.

Турнирният директор Ричард Крайчек призна, че е звънял на четиримата холандци, но никой не е имал възможност да се появи навреме (преди 10:30 сутринта).

Така 15510 евро са останали на масата и е нямало кой да ги прибере. Новите правила не позволяват играч, който не е играл в последните 30 дни, да вземе награден фонд, така че и Албот също остана капо от престоя си.

Най-доволен е Яник Синер, който продължи без игра във втори кръг и ще се изправи там срещу Давид Гофен.