Роджър Федерер сякаш за първи път призна, че липсата на професионален тенис не му се отразява зле, а даже напротив - чувства се съвсем добре в новото си амплоа на съпруг и баща.

Швейцарецът даде интервю за нидерландски вестник, в което изглежда, че загатва, че сериозно обмисля отказване от играта.

Със сигурност тази мисъл му минава през главата в последно време. През миналата седмица той се завърнан а централния корт на "Уимбълдън", където заедно с други легенди получиха признание от публиката за шампионските си титли на турнира.

Федерер ще се завърне на корта демонстративния турнир Купа "Лейвър" и домашната си надпревара в Базел, която се очаква да е негова последна преди официално да каже "стоп".

"Обичам да печеля, но когато вече не си конкурентноспособен, е по-добре да спрешш. Не мисля, че имам нужда от тенис. Щастлив за малките неща, които ми се случват. Например когато синът ми направи нещо хубаво или дъщеря ми получи добра оценка в училище.

Тенисът е част от живота ми, но не е цялата ми идентичност. Искам да остана успешен и да вложа цялата си енергия, но не е задължително то да е в спорта. Знам, че професионалната кариера не може да продължи вечно и го приемам.

Чувството да не играя на "Уимбълдън" е странно, да гледам по телевизията. В края на краищата аз играя там от 1998-а и през годините съм пътувал много. Сега е хубаво, че мога да прекарвам повече време на едно място. Сега мога да посещавам приятели, които преди трябваше те да ме посещават. Пътуването за тенис е сложно, особено когато трябва да го организираш с деца. Сега е хубаво, че мога да си почивам, хубаво е и за тях, макар да им липсват пътуванията. Харесва ми нормалният живот", каза швейцарският Маестро.