Мачовете на Григор Димитров през тази година са твърде болезнени за гледане от неговите почитатели, но този от първия кръг в Женева успя да разчупи дори наложилата се вече тенденция за негативни очаквания.

Българинът загуби с 6:1, 4:6, 2:6 от световния №84 Федерико Делбонис, макар че даде знаци за много добра форма в квалификациите, както и в днешния първи сет.

Григор изигра перфектната откриваща част и дори бе близо да я спечели на нула, но във втория и третия сет показа същата психическа импотентност каквато гледахме в много от мачовете му през тази година.

И докато вторият сет се реши с късен пробив за аржентинеца, то третият беше същинско фиаско, което и най-големите оптимисти за съдбата на българина не биха искали да гледат отново.

Григор тотално се предаде в решителната трета част, въпреки че започна с пробив на сметката си. След това допусна три поредни, като на моменти изглеждаше сякаш искаше да загуби възможно най-бързо. И то на турнир от ранг 250, на който бе дошъл с идеята да повазвърне своята увереност.

Радек Щепанек, новият му треньор, който гледаше отстрани, не трябва да бъде винен, защото при тази настройка на Димитров никой друг не може да му помогне. А и чехът работи твърде отскоро с първата ни ракета.

Григор започна турнира от квалификациите уж за да си върне позагубеното самочувствие след главоломния спад във формата и ранглистата в последната година, но се получи точно обратният ефект.

Това не отнема от успеха на Делбонис, който далеч не изигра най-силния си мач през тази година. Само че се възползва от лековатото отношение на съперника и в следващия кръг ще играе със защитаващия титлата си Мартон Фучович.

Григор насочва поглед към "Ролан Гарос", който стартира в неделя. Ние също...

Но е трудно да си оптимист след видяното и днес, а и през цялата 2019-а от най-голямата ни спортна звезда в последните години.