Григор Димитров прилкючи участието си на "Ролан Гарос" след само един мач.

Българинът бе принуден да се откаже в четвъртия сет на мача си от първия кръг срещу Маркос Гирон, а причината бе травмата в гърба, която го измъчваше през последната седмица. Въпреки уверенията, че е добре и ще се справи по време на турнира, всички се убедихме, че това не е така.

Така във втория турнир от Големия шлем за сезона, отново травма спира първата ни ракета. Припомняме, че и на Australian Open, но във фазата на четвъртфиналите, пробемите в гърба лишиха Димитров от шанса да се класира на полуфинал.

Днес ситуацията бе още по-неприятна, и донякъде странна. Причината е, че Григор имаше предина от два сета, а резултатът в третия бе 5:1 гейма и 40:0 в негова полза.

Буквално само една точка делеше Димитров от успеха, но той така и не успя да я реализира. Освен, че не спечели този гейм, българинът не спечели нито един от следващите осем, като във всеки следващи движението му по корта ставаше все по-трудно.

Дори и намесата на физиотерапевта не помогна, като мачът за димитров бе обречен.

Друг е въпросът, че при три мачбола, вероятно други играчи щяха да превъзмогнат болката и да реализират поне един от тях. За жалост, не такъв бе случаят с Гришо, който се отказа срещу световният №82.

След мача Гришо коментира случилото се специално пред Българското национално радио, като сподели:

"След като съм се отказал, гърбът ми е зле. Не знам какво да кажа. Разочарования, нищо друго не мога да кажа в момента.

Тепърва ще знам повече за въстановяването и кога ще съм готов. Надявам се по-бързо да разберем какъв точно е проблема, защото в момента ситауцията е неприятна, чувствам се зле".

Снимка: Getty images

Иначе преди травмата се очертаваше това да е един от най-лесните мачове за Гришо на "Ролан Гарос", защото той водеше с 6:2, 6:4, 5:1.

Българинът стигаше лесно до пробиви, като макар без да блести, не срещаше особено трудности в това, да реализира точките си срещу Маркос Гирон, който от своя страна едва за втори път в кареирата си ще играе във втория кръг на "Ролан Гарос".

Първият сет бе доста странен, защото макар очевидно да не играеше най-добрия си тенис, Григор достигна поне до един брейкбол във всеки от сервис геймовете на противника.

Маркос Гирон изглеждаше доста припрян и бъркаше почти всяка ключова точка, което бе добре дошло за Гришо.

Американецът бе избрал дефанзивна тактика, при която просто целеше да прати топката от другата страна на мрежата и да чака грешка на Гришо, За щастие подобни моменти бяха рядкост от страна на българина.

Всичко започна отлично за Гришо, който с лекота проби, но пък след това типично в свой стил веднага позволи на Гирон да направи рибрейк. За щастие това бе единственото колебание за българина в целия сет, а и като цяло в мача преди контузията да се обади.

Мигновен нов пробив в третия гейм върна аванса на Гришо, който нямаше никакви проблеми до края на сета. Той достигаше лесно до точки за пробив, пропиля още четири, но с нов пробив в седмия сет поведе с 5:2, а след това затвори сета с 6:2.

Снимка: Getty images

Втората част бе много по-спокойна откъм пробиви и точки за пробиви.

Тя започна равностойно, като Маркос Гирон сервираше доста успешно, което бе основният му коз. Стигнеше ли се до разиграване, обикновено точката отиваше за Гришо.

Ключов се оказа седмият гейм, в който Гришо достигна до единственият си, но и оказал се достатъчен пробив.

Първият брейкбол бе пропилян след страхотно разиграване от 33 удара, което завърши с лоб в аут от страна на Гришо. Американският му опонент обаче бързо сбърка, като при вторият брейкбол Димитров вече се възползва и поведе с 4:3.

След това българинът нямаше проблем да затвори сета с 6:4.

Снимка: Getty images

Третият сет се разви отлично за Григор, който още в третия гейм успя да пробие за 2:1, а това извади Гирон от равновесие.

Американецът на висок глас започна да отправя нецензурни думи сам към себе си заради грешките, които правеше. Той очевидно тотално се обезвери, а и бе много изнервен от случаващото се.

А от цялата тази ситауция се възползва Гришо, който с нов пробив взе общо пет поредни гейма и поведе с 5:1.

Българинът наивно пропиля три мачбола в седмия гейм, което щеше да се окаже най-голямата му грешка днес. Шокиращо Григор не успя да затоври мача и при последвалото си подаване, като даде доста лек пробив на противника и резултатът стана 5:3.

В този момент появилите се малко по-рано проблеми на Гришо с травмата, която го измъчваше в продължение на седмица започнаха да стават сериозни, като българинът почти не се движеше по корта, а това имаше и своето отражение върху резултата.

Маркос Гирон спечели общо пет гейма, като обърна до 6:5 в своя полза, преди Димитров да поиска медицински таймаут.

Работата на доктора не помогна, защото Гришо набързо сдаде и следващия гейм, с което подари сета на Гирон. Сет, в който бъгларинът водеше с 5:1 и 40:0.

Българинът се пробва и в четвъртия сет, но след бързо 0:3 реши, че няма особен смисъл и взе решение да се откаже.

Снимка: Getty images