Григор Димитров загуби от Мартон Фучович с 2:3 сета (7:6(5), 6:7(4), 6:3, 4:6, 1:6) и след пет часа игра отпадна във втория кръг на US Open.

Така във втора поредна седмица българинът отстъпи на унгареца, който е №66 в света и подобно на Мастърс Синсинати това се случва с обрат.

Срещата беше изключително интересна и драматична и мина в смесени емоции за българските фенове. Григор се луташе между фантастичната си игра и безброй пропуснати възможности, които не му позволиха да затвори мача, когато имаше такъв шанс.

Финалистът на Sofia Open Фучович отново се доказа като голям боец и показа по-добра психика и концентрация в последните два сета, което се оказа решаващо в негова полза.

Точно тази силна игра на унгареца не би ни дала право да кажем, че Григор заслужаваше повече успеха - напротив. Българинът изпусна победата в четвъртия сет, когато водеше с пробив, но множеството обрати в двубоя ни показаха, че нищо не е гарантирано.

Позитивът е играта на Димитров, която отново беше на много високо ниво в техническо отношение. Това, което го лиши от успех може би, бе че мачът продължи твърде дълго.

Първият сет премина без пробиви, но с няколко много оспорвани гейма, които оставиха въпросителна кой от тенистите всъщност има надмощение. Започна се с две изпуснати възможности за пробив от Фучевич в първия гейм, а в четвъртия Григор не успя да реализира една.

При 4:4 двамата изиграха маратонски гейм на сервис на българина, който продължи над 10 минути. В него унгарецът не успя да пробие още на два пъти. Предвид характера, който показа Григор, логичната развръзка бе тайбрек. В него той поведе с 4:0 след непредизвикани грешки на Фучович, но след това допусна три поредни точки за съперника. При 6:3 изпусна два сетбола, но все пак наложи волята си и взе тайбрека със 7:5 точки.

Втората част бе истинска битка, която продължи колкото един мач извън Шлема - час и половина. Двамата си разменяха инициативата и макар българинът да личеше, че е по-класен, не пропускаше да пропуска възможност след възможност. Първите две за пробив обаче бяха пред Фучович във втория гейм - неуспешни. Откриващият пробив дойде на сметката на Григор в петия сет за 3:2. Успя с много усилия да го затвърди, но след това той бе върнат за 4:4.

Григор постигна нов пробив за 5:4, но тогава дойде най-неприятният за него гейм в мача. В маратонска надпревара той изпусна цели четири сетбола и в крайна сметка бе пречупен за 5:5. Двамата си размениха по още един пробив и логично се стигна до тайбрек след изтощителната битка. Този път унгарецът бе по- концентриран и триумфира след 7:4 точки.

Най-хубавото от целия неприятен развой бе, че той не повлия негативно на българина в последствие. Гришо изигра перфектен трети сет, в който стигна до решителен пробив за 4:2 и след това с втория си сетбол стигна до аванс от 2:1 части.

Изглеждаше, че всичко си е дошло на мястото, тъй като хасковлията започна перфектно и четвъртия сет - проби и поведе с 3:2. Тогава обаче унгарецът показа защо е толкова опасен съперник. Постигна три пробива до края на сета и го спечели с 6:4.

Последната част завърши с успех от 6:1 за Фучович, но далеч не мина гладко за него. Два от геймовете в негова полза бяха много оспорвани, но все пак спечели пет поредни и си заслужи класирането напред. А в третия кръг го чака американецът Франсес Тиафо.