Руската тенисистка Даря Касаткина заяви, че се чувства по-освободена, след като призна, че е хомосексуална миналия месец.

Световната номер 12 каза, че е била вдъхновена от руската състезателка по футбол Надя Карпова, която също разкри хомосексуалността си в страната, където това е табу.

В Русия съществува закон срещу "хомосексуална пропаганда" от 2013 година, който забранява гей парадите, както и позволява задържане на активисти, предава БТА.

"Не знам как работят филтрите на социалните медии, но чух много добри неща", каза Касаткина, чиято приятелка - състезателката по фигурно пързаляне Наталия Забияко, я подкрепя на турнира в Сан Хосе, Калифорния.

"Щастлива съм от признанието. Както виждам, това бе добре не само за мен, но и помогна на други хора", смята руската тенисистка.

"Чувствам се по-свободна и щастлива. Мисля, че направих правилната стъпка", добави тя.

Бившата номер 1 в света в тениса Наоми Осака, която често говори за расистката несправедливост, отбеляза, че е "наистина страхотно", че Касаткина направи признанието.

"Мисля, че трябва да я подкрепяме, защото е в опасна ситуация", каза четирикратната победителка от турнира от Големия шлем. "Но смятам, че е невероятно, че тя излезе и говори за това, в което вярва. Винаги ще подкрепям това", каза още японката.

Американската тийнейджърка Коко Гоф, която е активистка на движението Black Lives Matter също заяви, че "супер щастлива" за Касаткина. "Мисля, че в тениса с толкова момичета наоколо се подкрепяме взаимно, независимо от идентичността и ситуацията", коментира тя.