Русия се класира на полуфиналите на ATP Cup след две победи на сингъл срещу Аржентина.

В първата среща Карен Хачанов се справи с Гуидо Пея след 6:2, 7:6(4) за час и 41 минути.

Срещата бе оспорвана във втория сет, но нямаше как да се мери с втория сблъсък - този на първите ракети между Даниил Медведев и Диего Шварцман, който завърши при резултат 6:4, 4:6, 6:3 след близо два часа и половина качествен тенис.

Медведев взе първия сет, въпреки че изгуби пробив аванс. Водеше с 5:3, но Шварцман прояви типичната за него непримиримост и спаси три сетбола преди да си върне надеждите за откриващата част.

Само че маратонският гейм го изтощи психологически и той допусна пробив на нула, за да сдаде сета с 4:6.

Вторият сет беше истински цирк, който сътвори руснака. След като спечели един гейм той се израдва бурно и така подразни Шварцман, който му подметна обидна реплика.

Медведев влезе в словесен спор с аржентинеца и получи предупреждение от съдията Мохамед Лаяни. След един от следващите геймове дойде време за спор именно с шведския арбитър. Последният предупреди отново Медведев, а руснакът на два пъти демонстративно удари съдийския стол с ракетата. Размина се с най-лекото наказание, а то бе да му се отнеме точка за следващия гейм.

Шварцман постигна пробив, а съперникът му след това също показа завидно състояние на духа, спасявайки четири сетбола. При петия обаче прошка нямаше и нисичкият аржентинец изравни сетовете.

В третия руснакът показа класата си и с късен пробив подари победа на Русия, която се класира на полуфинал срещу победителя от сблъсъка между Сърбия и Канада. Предстоящият мач на двойки е без значение.

След мача Медведев заяви с нецензурна реплика, че се е чувствал ужасно и е спал само пет часа в последните две денонощия. Капитанът му Марат Сафин сподели, че е трябвало да успокоява своя играч-кибритлия и го призова за по-голямо търпение в бъдещите му битки. Медведев и Шварцман размениха реплики и на мрежата след края на мача, но се поздравиха.