Анди Мъри почти сигурно пропуска Откритото първенство на Австралия, след като министър обяви, че за него или когото и да е другиго няма да бъдат правени никакви изключения в строгите протоколи срещу вируса около турнира.

Британецът е с позитивен тест, което го спря да пътува с чартърните полети, които на 14 януари закараха по-голямата част от играчи, треньори, съдии и персонал в Австралия за надпреварата.

Мартин Фоли, здравен министър на провинция Виктория (там е Мелбърн), обяви по темата:

"Нещата са ясни от седмици и процедурите няма да бъдат променяни за никого. Мистър Мъри и още 1240 човека са част от програмата за влизане в Австралия, но за целта те трябва да покажат негативен тест. Така че, ако Мъри пристигне тук - а аз нямам никакви индикации, че това ще се случи - той ще мине през същите изисквания като всеки друг. Ако е с позитивен тест, не може да влезе в страната."

Още звезди са в подобна ситуация като бившия номер едно в света при мъжете. Мадисън Кийс, например, световната №16 при жените. Засега е обявен само нейният позитивен тест, като тя вече призна, че няма надежди да играе в Мелбърн. Очаква се в следващите часове да разберем за още такива казуси.

Мъри обаче не се е отказал и обяви, че днес ще направи пълно проучване какво е необходимо и дали изобщо е възможно да пътува за Австралия. Най-вероятно отговорът ще е "не", но шотландецът не се е отказал официално.

Той е бесен на случая с Тенис Сандгрен, на когото бе разрешено да пътува за турнира, въпреки че даде положителен тест. Обяснението при американеца е, че той все още отделя вируса при тестване, въпреки че го е изкарал и преборил преди близо 2 месеца.

Но медицинското заключение е, че Тенис не е преносител и няма опасност да пътува.