Поставянето на тенис елита под карантина в Мелбърн определено не се развива по план за организаторите.

Най-вече заради пристигналия чартър, в който бяха открити три положителни проби, а това постави всичките 47 пътника на борда под карантина, дори без право на тренировки.

Естествено, че тенисистите в този полет бяха бесни от получилата се ситуация, а вече някои от тях са направили опит за бягство и нарушаване на карантината. Медиите в Австралия съобщиха, че специално поставената охрана на всеки етаж от хотела, вече е предотвратила няколко опита за бягство.

Въпросните играчи са били върнати в стаите, като отново им е било припомнено какво ги грози при нов опит да нарушат карантината. Освен петцифрената парична глоба, те ще бъдат дисквалифицирани от Australian Open и вероятно депортирани от страната.

Част от играчите в Мелбърн вече дори са част от малка организация, която е готово да бойкотира Откритото първенство на Австралия.

Много оплаквания имаше и от условията в така наречения хотел "балон", където играчите са изолирани от външния свят. Някои се оплакват от храната, други от условията в стаите, а пък казахстанката Юлия Путинцева откри мишка в стаята си.

Друга причина за недоволство е фактът, че топ звездите в тениса в момента са в град Аделаида, където карат своята карантина преди да участват в демонстративен турнир. Проблемът е, че условията за тях са доста по-луксозни, а контролът по-лек. Нещо, коеото предизвика огромно неодобрение сред колегите им.