Безпрецеденти неща се случиха в женския финал на US Open.

Наоми Осака победи Серина Уилямс с 2:0 сета (6:2, 6:4 ) и спечели първата си титла от Големия шлем.

20-годишната японка триумфира над своя идол и буквално с играта си го прати в нервна криза. Серина се разплака на корта след спорове със съдията, който първо и взе наказателна точка, а след това даде и цял гейм на съперничката й в хода на втория сет.

Въпросният съдия Карлос Рамос направи забележка на американката за непозволени инструкции от нейния треньор Патрик Муратоглу, за демонстративно счупване на ракетата и за това, че тя го нарече "крадец". Последваха безпрецедентни санкции за мач от такъв калибър.

Снимка: AP/БТА

Церемонията по награждаването премина под освирквания на американските фенове и сълзи от японката, която в крайна сметка също трябваше да понесе голям стрес.

Тя обаче е големият герой. Не веднъж е казвала, че е започнала да играе тенис именно заради Серина, а днес я подчини с играта си на най-голямата сцена.

Снимка: AP/БТА

Уилямс се почуства изключително огорчена и ощетена от събитията, но с играта си Осака напълно заслужи да е шампион. За жалост не успя да се израдва напълно на триумфа си заради обстоятелствата. Тя обаче се абстрахира от всичките скандали и бе почти безгрешна на корта.

Първият сет мина почти изцяло под диктовката на японката. Тя бе много по-стабилна и по-важното - безпощадна, когато получаваше точки за пробив. Успя да реализира две и да спаси две на съперничката при 4:1 гейма.

Във вторият сет напрежението от големия залог напълно ескалира на корта. Уилямс продължи да изпуска точки за пробив, но със общо шестата успя.

Направи такъв за 3:1 в 7-минутен гейм. В последвалото си подаване обаче направи две двойни грешки и бързо заличи аванса си. Това я вбеси.

Снимка: AP/БТА

В следващия гейм Серина получи наказателна точка след две предупреждения. Първото бе за указания на треньора и, а второто за хвърляне на ракетата.

Това я прати буквално в нервна криза. Започна да спори със съдията и дори намеси новородената си дъщеря в разговора.

"Аз никога не мамя. Кълна се в дъщеря си", крещеше Серина, като дори и повика супервайзърите на турнира в хода на втория сет.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Последва нов пробив за безкрайно концентрираната Осака и тя вече докосваше първия си трофей. След нов спор със съдията и думите "ти никога няма повече да ръководиш мой мач" Осака получи наказателен гейм и поведе с 5:3.

Запази концентрацията си като голям шампион и заслужено затвори мача след 6:4.

След края на двубоя Муратоглу пред камерата на ESPN си призна, че е дал инструкции на Серина и че съдията е бил прав.