Световната №2 Каролине Возняцки разкри, че страда от ревматоиден артрит.

Новината идва след втората й загуба на финалния турнир на WTA в Сингапур - 7:5, 5:7, 3:6 срещу Елина Свитолина.

Датчанката е научила за болестта през август - седем месеца, след като спечели първата си титла в Шлема на Australian Open.

"В началото бе шок. Точно когато си мислиш, че си тенисистката в най-добра физическа форма, или поне така си мисля, и изведнъж трябва да се справяш с това.

Нещата са такива, каквито са и ще трябва да се справям. Има начини да се почувствам по-добре.

Знам, че има много хора по света, които се борят с тази болест, и се надявам аз да се превърна в някого, към когото поглеждат и си казват, че щом аз мога, значи и те могат. И по такъв начин всички да си помагаме взаимно", заяви датчанката.

Ревматоидният артрит (РА) е прогресиращо заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Най-общо той засяга по-малките стави на тялото, като тези на пръстите, палците, китките, краката и глезените; системният характер на заболяването обаче означава, че то може да засегне цялото тяло, включително вътрешните органи и съдовата система.

Ревматоидният артрит е една от групите заболявания, класифицирани като автоимунни заболявания, при които тялото погрешно атакува собствената си имунна система.

Новината за болестта й идва седмици, след като стана ясно, че световната №1 Симона Халеп страда от дискова херния.

Актуалната шампионка Возняцки отпадна от финалния турнир, като за полуфиналите се класираха Свитолина и Каролина Плишкова след вчерашните мачове.