Григор Димитров отново попадна в класация на ATP за изминалото десетилетие. Българската звезда на тениса е в списъка с младоци, пробили през Чалънджър системата на играта за периода 2010-2020 г.

Нещо повече - именно с името на първата ни ракета започва преброяването на талантите, влезли през парадната врата в тениса на топ ниво. Така е озаглавена и публикацията на сайта на ATP:

"От Димитров до Синер: Играчите, които пробиха в Чалънджър".

Статията започва с успешния преход на Григор при мъжете професионалисти през сезон 2010.

"Когато Димитров влезе в тази година, той вече бе познато име на хората в тениса. Шампион от "Уимбълдън" за юноши от 2008-ма, 19-годишният българин имаше репутация на голям талант. И тя вървеше пред него, когато започна похода си в ATP.

И ако прогресът му към върха на ранглистата, намерил своята кулминация в достигането на №3 през 2017-а, бе бавен и стабилен, стартът бе точно обратното.

В първата му година Димитров стигна до позиция №106 в ранглистата, а тръгна от местата извън топ 300. Това бе първият му пълен сезон като професионалист и той го отбеляза с 30 победи, включително титла от Чалънджър турнира на клей в Женева и две победи в Бангкок.

Той завърши годината с баланс от 23-5 в Чалънджър надпреварите."

В същата година Григор стигна и финал в Орлеан, като по пътя си победи световния №32 Михаел Лодра и друг играч от топ 100 - Лукаш Лацко.

В началото на следващата 2011-а той за първи път влезе в схемата на турнир от Големия шлем (в Австралия) и дори мина първия кръг.

Други имена в класацията са Пабло Карено Буста, Франсес Тиафо, Денис Шаповалов, Диего Шварцман и Феликс-Ожи Алиасим. За 2019-а играчът с пробив от Чалънджър е Яник Синер, който се изстреля като метеор от местата извън топ 500 в началото на годината до победа на Next Gen турнира в края на 2019-а. Италианецът е само на 18 г. и вече е №78 в света.