Ига Швьонтек шокира спортния свят, а изглежда и самата себе си с триумфа си на "Ролан Гарос". Полската тийнейджърка победи София Кенин в два сета във финалния мач при дамите в Париж, за да преобърне в изцяло нова посока кариерата и живота си.

"Бях в шок следващите три дни. Не мога да ви разкажа за емоциите си, защото дори самата аз не ги разбирам. Тук е една малка лудница. Животът ми изглежда напълно променен и сега се опитвам да свикна с това. Върнах се в различна Полша от тази, която напуснах преди турнира. Сега съм горе-долу известна тук", разказва тя в интервю за BBC Sport. 

Успехът на Ига има още по-впечатляваща стойност, след като тя не бе поставена в основната схема на турнира. А иначе всички знаем какво се случи - тя помете всичко по пътя си, без да загуби сет и изхвърли доказани фигури като водачката в схемата Симона Халеп и Южени Бушар.

Полската тенисистка, която до миналата година бе ученичка, дори обмисляла възможност да се отдаде на учение и да запише психология в университет, но вече е ясно какво ще прави с живота си, нали?

"Справям се добре, а ако имам някакви проблеми, Наоми Осака ми писа, че винаги мога да я потърся за съвет или подкрепа. Винаги съм искала да спечеля четирите турнира от Шлема и олимпийска титла и винаги съм го смятала повече за мечта, отколкот оза реална възможност. Но след този триумф вече не изглежда като нещо толкова далечно", казва още Швьонтек.

"Всичко изглежда нереално към момента, но пък в крайна сметка това е едно от нещата, за които съм работила години наред. Бих се радвала, ако тази победа се отрази върху развитието на полския тенис", добавя още шампионката.

19-годишната Ига се изстреля до №17 в световната ранглиста след победата си на червените кортове в Париже.