Нещо се случва с Новак Джокович. Кратко и точно - месец март срина натрупалата се увереност у експерти и фенове, че сърбинът е на върха на игровия си потенциал, едва ли не недосегаем в момента.

Ноле отпадна в нощта на вторник срещу сряда в Маями, като Роберто Баутиста-Агут обърна мача срещу него по същия начин, по който го направи в Доха преди месец.

Преди две седмици Джокера бе изхвърлен рано и от големия турнир в Индиън Уелс, пак още на второто препятствие от Филип Колшрайбер. Това означава, че от 2017-а не е достигал дори четвъртфинал на нито един от тези два Мастърс-спектакли зад Океана.

А говорим за единствения човек, който е правил 4 пъти "дубъл" - да вдигне титлите на двата поредни мегатурнира на двете крайбрежия на Щатите, които традиционно са събитията в света на тениса през март. И общо има пет титли в Индиън Уелс и шест в Маями!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Става дума за безапелационния световен №1, който спечели последните три турнира в Големия шлем!

След мача Баутиста Агут, сърбинът бе кратък в отговорите си на естествения въпрос "защо". "Има твърде много неща извън корта... Явно те също ми попречиха да се подготвя идеално, но трябва да помисля и за цялостния подход към този период, не се случва за първи път да губя рано на тези два турнира. Но проблемът сега дойде от нещата извън корта..."

Какво разсейва Джокович?

Вариант №1 бе споменат от известния анализатор Войчех Фибак, поляк, който обикаля турнирите на ATP и е близо до тенисистите. Общува с щабове, с репортери от цял свят с ресор тенис.

"Всичко е в главата - каза Фибак в Маями. - Проблемите на Новак са семейни, лични. Случили са се драми в дома му в последните месеци, за които никой извън тесен кръг хора не знае, а и явно не е необходимо да знае. Джокович ще се възстанови скоро психически, защото тези проблеми са вече в миналото."

Вариант №2 е свързан с все повече набиращия сила скандал около "политическите борби" в мъжкия тенис. Те започнаха около гласуването за съдбата на изпълнителния директор на ATP Крис Кърмоуд, което бе в Съвета на играчите. Те решиха шефът да бъде сменен, като влиянието за това решение на Джокович е огромно - той е президент на структурата на тенисистите и не е тайна, че отдавна бе в конфликт с британеца.

А след вота Роджър Федерер и Рафаел Надал открито критикуваха начина, по който е процедирано, както и обвиниха Ноле, че не е приел да дискутира по-сериозно с тях като важни фигури в елита на тениса. За конфликт между топ играчите се изписа много, като критиките са основно в посока Джокович. И това няма как да не му е повлияло психологически.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

След мача с испанеца немалко от хората край корта забелязаха, че Новак имаше проблеми в моменти, в които принципно е най-силен. В тези, в които концентрацията решава.

"Това е мач, който трябва да печеля, имах толкова много възможности...", спомена и самият той.

Въпросът сега е - колко дълго ще продължи проблемът с концентрацията и дали истинският Джокович отново ще се появи на старта на сезона на червено, който идва след 8 април.

Обикновено в кариерата му, световният №1 никога не е допускал дълъг срив във формата. И дори след травмата, която го извади за близо година от корта, се върна "на пета скорост".

Чакаме реакцията му на този неприятен месец март, който имаше.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos