Двубоят продължи 3:37 часа. С достигането си до първи четвъртфинал в турнирите от Големия шлем Димитров си гарантира изкачване до рекордната 19-а позиция в световната ранглиста.

Вижте снимки>>>


22-годишният хасковлия стартира отлично мача и след ранен пробив поведе с 3:0, след което успя да запази аванса си до края на първия сет. Във втората част двамата размениха ранни пробиви, след което се стигна до тайбрек, в който Надал поведе с 4:1 точки и не даде шансове на българина.

Голямата драма настъпи в третия сет. Димитров навакса пасив от 2:4, а при 6:5 стигна до сетбол при сервис на съперника, но при ретура удари с рамката на ракетата и в последствие Надал успя да изравни.

В тайбрека испанецът поведе с 5:3, но българинът обърна до 6:5 точки и имаше втори сетбол при собственото си подаване. Той вкара отличен първи сервис, но след това пропусна да завърши от средата на корта, пращайки топката на сантиметри в аут.

При 7:6 Димитров пропусна трети сетбол, а след това при 7:8 отново допусна лека грешка и това даде победата на Надал в сета. Това се оказаха ключовите минути в мача, защото в четвъртата част Надал проби рано и поведе с 3:0, след което отново проби в осмия гейм, в който затвори мача с четвъртия си мачбол.

"Доста се поизмъчих на корта. Имах голям късмет в третия сет, особено при единия сетбол, когато той пропусна много лесна топка. След това при сетбола за мен, той отново прати топката малко в аут", коментира след мача Надал, цитиран от БТА.

Григор Димитров наниза 16 аса и пласира общо 54 печеливши удара срещу 42 на Надал, който обаче допусна само 47 непредизвикани грешки срещу 61 на българина.

След двубоя испанецът похвали Димитров. "Той има всичко, за да бъде голям шампион. Неговата игра като стил има много прилики с Роджър Федерер. Ако продължи така, е нормално е да се изкачи много нагоре", каза Надал.

Гришо през сълзи: Разбит съм

Надал: Имах късмет, Гришо може да бъде шампион