Черноморец (Бургас) разби Шумен с 51 точки разлика във втория кръг на Националната баскетболна лига - 114:63. Мачът със сигурност ще бъде по-специален за едно 14-годишно момче на име Максим Чоков.

Тийнейджърът, който е роден на 21 март 2007 година, записа първите си минути в мъжкия баскетбол у нас, като това не бе всичко. Бургазлията успя и да вкара точки в първия си мач в елита на България.

185-сантиметровият гард получи 4 минути за изява от треньора си Васил Евтимов, като за това игрово време успя да вкара един от двата си опита от зоната за три точки.

В исторически план българския баскетбол не може да се похвали с толкова обширни и подробни статистически данни, каквито има в НБА и Евролигата например, но откакто статистиката в родното първенство е по-детайлна - вече над 15 години, не е имало по-млад играч от Чоков, който да играе и да запише точки срещу името си.

Този сезон той е най-младият играч в цялата Лига. През миналата кампания Черноморец отново имаше рекорд, свързан с възраст, но в другата крайност - Михаил Капитанов, който сега е само помощник в щаба на Васил Евтимов, тогава игра в три мача. Той бе на 42-годишна възраст към онзи момент, което го превърна в най-възрастният играч през миналия сезон.