Мачът между Анди Руис и Антъни Джошуа в събота се очаква с огромен интерес и вероятно ще се превърне в спортното събитие поне на месеца. За бокса - може би и на цялата 2019-а.

Но има и друга страна на медала, освен тази, която ще видим в боя между двама страхотни спортисти на лъскавата нова арена, построена в саудитския град Дириа специално за битката. Отвъд стоте милиона долара, които страната-домакин дава за мача, както и лимузините за ВИП-гостите, стотиците тв екипи и луксозната обвивка на събитието.

Amnesty International обяви мача за "изпиране на имидж чрез спорта" от страна на саудитското кралско семейство.

Според организацията това е опит да се пооправи репутацията на страна, която е все по-разпознаваема с незамитането на човешките права, като се използва "един вълнуващ и престижен спортен мач".

В изявлението на Феликс Джейкинс, говорител на Amnesty International, цитарано от британски медии се казва:

- Саудитска Арабия е "общество, в което журналистите са линчувани за критики към краля, деца са осъждани на смърт, ако участват в протестни демонстрации, а обезглавяванията пред публика са ежедневие."

- Мачът Джошуа - Руис е опит да се замаскира тъмната истина около страната

- Боксът заравя дълбоко главата си в пясъка на дюните край Дириа, докато излъсква имиджа на боя, наречен точно Битка в пустинята.

"Нашият спорт не е някакъв пример за морал и етика - коментира обвиненията агентът на Джошуа Еди Хърн. - Но това е прекалено. Това е сблъсък на боксьори, а боксът е един тежък, почти варварски спорт. В него с юмруци се разрешава спор. Намеренията ни, когато избрахме офертата от Саудитска Арабия, бяха да популяризираме бокса в страната. Нека хората видят вълнуващата му страна. Това е едно отварящо се за света място, като с отварянето си към бокса, те правят поредната стъпка. Това е Саудитска Арабия, която ние избрахме. Мнения разни - винаги ще ги има."

Преди два месеца обаче, Антъни Джошуа каза в интервю за в. "Гардиън": "Отивам там само да се бия." Позицията на бившия шампиони щабът му е доста различна сега, когато се знаят финансовите параметри от боя. Сега Ей Джей твърди, че иска да "изгради мост за взаимоотношения на британците със Саудитска Арабия, а не да сочи с пръст и да сипе обвинения, както го правят всички".

Хърн, говорейки пред медията "Business Insider" тази седмица, реагира на обвиненията от Amnesty International. Те пък бяха разпространени първо именно от тази платформа из британските медии.

"Ясно е, че страната си има някои проблеми - призна импресариото. - Но аз се водя от основната си цел, а тя е да извлека най-доброто за моя клиен - Антъни Джошуа." Казано с математически термини - да се прибере всеки цент от тези близо 85 милиона долара, които Ей Джей ще прибере от мача. В Европа те биха били трудно постижими, но Саудитска Арабия ги осигури.

"Нека не се заблуждаваме, да не летим в облаците - продължи Хърн. - Защо мислите, че голф турът отива там? Защо кеч веригата WWE организира вечери там? Ясно е - защото дават много пари. Има два начина да правиш големи пари в спорта. Единият е чрез генериране на огромен интерес и платено телевизионно излъчване, както бе с мача Мейуедър - Пакиао. Другият - като идеш в държава като Саудитска Арабия, която ти дава готови пари - и то огромни."

Боят в събота със сигурност щеше "разпродаде" стадион "Уембли" в Лондон или "Ацтека" в Мексико Сити (откъдето е Руис) с 80-90 хиляди места. В Дириа ще има само 15 хиляди зрители, но хонорарите на самите боксьори са огромни.

"Много по-малко пари за клиента ми - отсича Хърн, запитан за това от "Business Insider"- Мисля, че е ясно. Такива възможности като Саудитска Арабия се появяват рядко и не могат да се пропуснат."

В същите дни, в които обезпокоителни публикации твърдят, че предстои сътрудничество на UFC с чеченския лидер Кадиров и галавечери в страната му, думите на Хърн не учудват никого. А и импресариото съвсем сериозно добавя: "Жените вече могат да шофират там... Ще има жени и на мача. Това не е малко като напредък, нали?", но не звучи особено убедително.

Всъщност, не е точно така. Според Amnesty International дискриминацията към жените в страната си е все така сериозен проблем. И това е само едно от обвиненията, които организацията сипе към Саудитска Арабия преди едно от спортните събития на годината.

"Не сме казвали, че искаме Джошуа и Руис да откажат мача - завършва говорителят на Amnesty International Джейкинс. - Просто щеше да е добре те да направят подобаващи изявления по темите, за които целият свят знае. Да покажат загриженост и да призоват за такава, относно проблемите в Саудитска Арабия."

Не се случи. Всеки с неговата гледна точка по случая, а парите са огромен фактор тази на хората около мача, да е доста ясна и конкретна.