Антоанета Костадинова остана четвърта и изпусна бронзовия медал на 25 м пистолет в спортната стрелба на игрите в Токио 2020, след като загуби директната престрелка за третото място от китайката Ксиао.

Българката завърши сериите от финала с 28 точни изстрела, на 2 от лидерките Виталина Бацарашкина (Руски олимпийски комитет) и Ким Минджун (Южна Корея), и равна с китайката.

Двете се изправиха в надстрелване от пет изстрела и азиатката го спечели с едно точно попадение повече от българката.

Така Костадинова, представила се отлично в Токио, изпусна да грабне втория си медал на игрите. Тя донесе единственото засега отличие за страната ни - сребро на 10 м пистолет още в ден номер 2 на Олимпиадата.

Финалът стартира лошо, Антоанета отстреля нула в първата сесия от пет изстрела.

Последва обаче страхотна серия - в следващите четири "петици" тя пропусна само общо 3 пъти. Достигна лидерките, като влезе сред последните останали четири състезателки пред мишените, за да финишира с 28.

Бацарашкина и Минджун бяха с по 30, а Ксиао имаше също 28 точни изстрела.

Българката и китайката стреляха сами в пряка елиминация за бронза, където нервите на Ксиао издържаха. Антоанета не показа никакво разочарование, а се усмихна и напусна арената, без да има никакво основание да се чувства разочарована след страхотното си представяне в Япония.

Бацарашкина спечели нейната пряка надпревара с Минджун, въпреки че изоставаше преди последната петица. 24-годишната състезателка от Омск печели втората си титла в Токио, след като бе златна и на 10 м въздушен пистолет. 

Така тя стана втората състезателка в историята на олимпийската стрелба, която прави дубъл в надпреварите на 10 м и 25 м.

"Едва ли мога да кажа нещо, което вече да не съм казвала. Много ми се искаше да вляза на финала и това го постигнах. Казах вече неведнъж, че това не е моят финал и е финал на късмета. Аз съм безкрайно щастлива, че успях да стигна дори до четвъртото място с тази слаба първа серия. Не знам как успях след това да се събера и да дам всичко от себе си", каза пред БНТ Костадинова.

По думите й, проблемът с първата серия е бил, че на пробната не е успяла да си намери добре позицията.

"След това успях да коригирам. Но нищо, така ми е било писано. Все пак в Рио бях осма, а тук съм четвърта", добави олимпийската вицешампионка.