Още двама лекоатлети бяха спрени от участие на Световното първенство в САЩ заради допинг нарушения.

Това са представителят на домакините в бягането на 400 метра - Рандълф Рос, както и кенийският маратонец Лорънс Чероно.

Чероно, който е маратонецът с осмото най-бързо време в историята на коронната бегаческа дистанция, бе спряган като потенциален медалист от Световното, но няма да участва заради наличието на триметазидин в пробата си.

Това е продаваното на свободния пазар лекарство против ангина, което бе открито в пробата на руската фигуристка Камила Валиева и предизвика най-големият скандал по време на зимната Олимпиада преди пет месеца.

Чероно, който е бивш победител от Бостонския маратон, се предполага, че е взел същото вещество, което подобрява работата на сърцето при сериозни спортни натоварвания.

Кениецът е с временно спрени права до неговото изслушване, където единственият му шанс да избегне сериозна санкция от няколко години, е да докаже основателна причина за наличието на веществото в неговия организъм.

Снимка: Getty images

Другата допинг забрана е за американеца Рандълф Рос, който е обвинен в нарушение на протоколите на Световната антидопингова ангеция.

21-годишният Рос, който е олимпийски шампион с щафетата на САЩ на 4х400 метра, е обвинен в нарушение на допинг процедурите.

Причината е, че той е избегнал тест на 18 юни, давайки грешен адрес на допинг ченгетата.

Рос има олимпийско злато в колекцията си, макар преди година в Токио той да бе титуляр в щафетата само за бягането в сериите, където бе на втори пост. По време на шампионския финал той гледаше отстрани.