В края на февруари, петролните милиарди и манията за привличане на спортния елит в Близкия Изток, родиха най-скъпото конно надбягване в света.

Далеч от традиционните за този спорт дестинации, в Саудитска Арабия се проведе "Saudi Cup", с нечувания награден фонд от 20 милиона долара, половината от които отиват за победителя.

До момента обаче нито долар от огромния награден фонд не е разпределен, защото още дебютното издание бе белязано от допинг скандал.

Само няколко дни след състезанието в Саудитска Арабия, популярният треньор на коне - Джейсън Сървис, бе арестуван в родината си САЩ. Обвиненията срещу него са в допингиране на тренирате от него коне. Той е инжектирал на конете забранени субстанции, които увеличават издръжливостта на животните. Сред допингираните коне е и този с име "Maximum Security" (Максимална сигурност).

Това е конят, който с жокей Луис Саес триумфира в Саудитска Арабия и само за 1:50.59 минути успя да спечели 10 милиона долара.

Заради задържането на Сървис по нарушаване на допинг правила на територията на САЩ, властите в Саудитска Арабия започнаха свое собствено разследване.

Докато то не приключи, нито долар няма да бъде даден на участниците. Въпреки това, организаторите си спечелиха своите пари от реклама и телевизионни права.