В столичната зала "Арена Армеец" бе дадено началото на Световното първенство по шорттрек с четвъртфиналите на 1500 метра при мъжете и при жените.

Интересът все още е не е достатъчно голям предвид делничния ден и неудобния час, но в залата присъстваха фенове от цял свят.

По трибуните може да бъде забелязана публика от Южна Корея, Япония, Канада, САЩ, Сърбия, Холандия, Великобритания и още.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪСТЕЗАНИЯТА НА ЛЕДА >>>

Най-високата скорост в шорттрека е била измерена на 11 ноември 2018 г. по време на финала на 500 м при мъжете на Световната купа в Солт Лейк Сити - 55 км/ч. Постигна я е китаецът Ву Дайджин в 4-ата обиколка на финала, в който печели първото място с нов световен рекорд - 39,505 сек. Въпросният джентълмен е сред участниците на Световното.

Българското участие започна с Калоян Ангелов, който завърши последен в своята серия, в която стартираха седем състезатели.

Димитър Георгиев също се пробва и завърши пети в серия 8, оставяйки зад себе си чеха Радук Файкуш.

При жените имахме три представителки. Анна Якимова остана последна в своята серия, а Зорница Пенчева и Лилия Джустрова завършиха съответно пета и шеста, след като караха заедно в една серия.

Снимка: Павлин Даскалов

Звездата на Холандия Сузане Шултинг, която е олимпийска шампионка на на 1000 метра, спечели без проблем своята серия.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ >>>

Първенството ще продължи с квалификациите на 500 метра и 1000 метра при мъжете и при жените.

В събота и неделя надпреварите започват в 10 часа, a входът в "Арена Армеец" е свободен.

Снимка: Павлин Даскалов